Udarne vijesti

Apsolutno podržavam parlamentarnu istragu o Belvederu, nećemo žuriti sa Otvorenim Balkanom

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocijenio je u intervjuu za praznični broj Pobjede da apsolutno podržava inicijativu o sprovođenju parlamentarne istrage o dešavanjima na Belvederu. Abazović je dodao da treba staviti tačku na to pitanje.

– Mi kao Vlada smo to uzeli kao obavezu da promovišemo transparentnost i prvi sam koji to podržava. Na sve zahtjeve za kontrolno saslušanje odazvao sam se, i ubuduće ću. Isto važi i za parlamentarnu istragu po bilo kojem pitanju, naravno i po pitanju dešavanja 4. i 5. septembra – rekao je Abazović.

Govoreći o inicijativi ,,Otvoreni Blakan“, koju je u izjavama za medije podržao, Abazović je kazao da Crna Gora neće žuriti u bilo koju regionalnu inicijativu.

– Svaka regionalna inicijativa je napravljena za šest država. Nije ni za tri, ni za dvije, ni za pet i po. ,,Otvoreni Balkan“ može biti funkcionalan samo ako svih šest država regiona bude unutra – rekao je Abazović pojašnjavajući da je prihvatio poziv sjevernomakedonskog premijera da se u svojstvu gosta pojavi na samitu te inicijative u Ohridu.

POBJEDA: Vlada čiji ste premijer je u svom fokusu najavila deblokadu procesa evropskih integracija kroz, između ostalog, i dogovor o imenovanjima u sudstvu i pravosuđu. Da li vjerujete da će konačno biti dosegnuta potrebna parlamentarna većina i da će uskoro biti kompletiran Sudski savjet, izabran VDT, ali i sastav Ustavnog suda?

ABAZOVIĆ: Optimista sam po tom pitanju, ali sve zavisi od poslanika u crnogorskom parlamentu. Mislim da je Crna Gora, malo geopolitičkim kretanjima, malo i zbog situacije u kojoj se nalazi Evropa, ali i svojim zaslugama, došla u poziciju da vrlo lako može da ide ka završnim mjerilima za otvaranje ključnih poglavlja.

Ali, da bismo ispunili naš cilj, da se to desi tokom češkog predsjedavanja od 1. jula moramo donijeti te tri glavne odluke. One se odnose na izbor vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, na izbor Sudskog savjeta i na popunjavanje mjesta u Ustavnom sudu. Vjerujem da ogromna većina poslanika zna da su ova pitanja presudna za naš evropski put i iskazuju dobru volju da se ova pitanja na najboji način privedu kraju. Vjerujem da mi treba da pokažemo ono što od nas EU očekuje – da idemo ka širem društvenom konsenzusu.

Da u ovom trenutku nije bitno ko je vlast, a ko opozicija, nego da ove tri odluke donesemo uz što širi konsenzus.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

POSAO SNOVA: Jeftino kupuju rusku naftu i onda benzin papreno prodaju Zapadu

Indija trenutno naveliko koristi mogućnost uvoza jeftine ruske nafte, no tamošnji prerađivači to koriste kako …