VELIKA AFERA -MANS: Vlasnik Carina unaprijed znao odluku Vrhovnog suda

Biznismen Čedomir Popović, vlasnik kompanije Carine, po svoj prilici znao je unaprijed presudu Vrhovnog suda, kada je dogovarao prodaju ekskluzivne lokacije Lazaret ruskim preduzetnicima. To je pokazalo istraživanje MANS-a objavljeno jos 2015. godine, ali koje je danas aktueno s obzirom na to da se jedan od predmeta protiv uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice tiče i njenih odnosa sa firmom Carine.

MANS je 2015. objavio da je Čedomir Popović prilikom prodaje dijela zemljišta nekadašnjeg hotelsko-turističkog preduzeća „Južni Jadran“ u Herceg Novom grubo obmanuo kupca, ruskog državljanina Borisa Genadija, tvrdeći da je za pomenuto zemljište platio tržišnu naknadu.

Ugovor vrijedan 12 miliona eura, je sa Genadijem potpisan u maju 2013. godine, iako je država Crna Gora Popoviću godinama osporavala da nije platio stvarnu cijenu nekretnina u postupku privatizacije.

Prema zvaničnim podacima, Popović je u maju 2013. godine sa tivatskom firmom „Imperio Holdings Limited“, koja je u vlasništvu Borisova Genadija, zaključio kupoprodajni ugovor kojim je za 12 miliona eura prodao oko 11,5 hiljada kvadrata zemljišta na lokaciji Lazaret u Herceg Novom, sa nizom manjih objekata koji se nalaze na tom zemljištu.

Ugovorom je Popović garantovao kupcu da zemljište koje prodaje „ne predstavlja zemljište stečeno u postupku privatizacije ili stečaja za koje nije plaćena tržišna naknada“, iako upravo plaćanje tržišne cijene predstavlja dugogodišnji predmet spora sa državnim organima.

Popović je još 2001. godine kupio 30 odsto vlasništva u “Južnom Jadranu“, kada je,po mišljenju MANS-a na sumnjivoj aukciji Savjeta za privatizaciju za paket akcija izdvojio nepunih 250 hiljada njemačkih maraka, odnosno jednu akciju je plaćao dvije marke, iako je nominalna vrijednost jedne akcije iznosila 40 maraka. Do 2006. godine Popović je, kupujući na berzi akcije radnika i ostalih akcionara, došao do 94 odsto vlasništva.

Ono što je posebno zanimljivo u ugovoru o prodaji lokacije Lazaret jeste to što je Popović garantovao kupcu da će do kraja 2013. godine iz katastra biti izvršeno brisanje zabilježbe spora pred Vrhovnim sudom, koji je ranije pokrenula Poljoprivredna korporacija iz Beograda, tvrdeći da je pravni prethodnik imovine “Južnog Jadrana“ i tražeći od hercegnovske kompanije odštetu od 20 miliona eura.

“Nejasno je kako je Popović unaprijed znao kakva može biti odluka Vrhovnog suda, dok u najmanju ruku neuobičajenu poslovnu praksu predstavlja i ugovorna odredba kojom Borisov Genadij pristaje da „Carine“ zadrže kaparu od milion eura, ukoliko ugovor bude raskinut jer on nije isplatio ugovorenu cijenu. Nije poznato da li je Uprava za sprečavanje pranja novca provjeravala porijeklo novca kupca”,

RTCG

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …