Tivćanka bez posla u Aerodromima. Razlog je tužba

Samohrana majka dvoje djece Jelena Vasić iz Tivta koja ima višegodišnje iskustvo rada u toj vazdušnoj luci, odbijena je na konkursu Aerodroma Crne Gore (ACG) za prijem sezonske radne snage na tivatskom aerodromu, iako se na oglas prijavilo više nego duplo manje kandidata od traženog broja izvršilaca.

”Vijesti” su o slučaju Vasićke informacije dobile od izvora koji radi na tivatskom aerodromu i koji je upoznat sa višegodišnjom praksom angažovanja sezonske radne snage, dok iz državne kompanije nijesu odgovorili na pitanja koja su im na ovu temu upućena.

O slučaju Jelene Vasić je zvanično upoznata i Inspekcija rada od koje je traženo da se angažuje i ispita postupanje menadžmenta ACG.

Vasićka više od šest godina sezonski ili sa kraćim prekidima radi kao spremačica na aerodromu Tivat, gdje su prethodno radili i njeni roditeji. Ona je svojevremeno akumulirala dvije godine i dva mjeseca neprekidnog radnog angažovanja na određeno vrijeme, čime je ispunila tada važeći zakonski uslov po kome je poslodavac ACG njen radni angažman morao da pretvori u stalno zaposlenje, odnosno da sa Vasićevom potpiše ugovor o radu na neodređeno vrijeme. To se nije desilo pa je Vasićka lani, smatrajući da su joj uskraćena prava iz radnih odnosa, tužila firmu.

ACG su 30. marta raspisali oglas za sezonsko angaživanje radne snage na aerodromu Tivat za ovo ljeto kojim je, između ostalog, oglašeno 25 slobodnih radnih mjesta za spremačice. Na oglas se prijavila i Vasićka koja ima višegodišnje radno iskustvo na tim pozicijama na tivatskom aerodromu, završila je neophodne obuke i posjeduje licence koje su joj potrebne za rad na području na kojem važe pojačane bezbjednosne mjere kakvi su aerodromi i granični prelazi.

Iako se od traženih 25 na oglas prijavilo samo 12 kandidatkinja uključujući i Vasićevu, uprava aerodroma Tivat je na razgovor za dobijanje posla pozvala njih 11, ali ne i svoju dosadašnju dugogodišnju sezonsku radnicu na čiji rad nikad nije bilo primjedbi.

”Žalosno je da se uprava firme na ovaj način odnosi prema samohranoj majci kojoj je taj manje-više neprekidni višegodišnji radni angažman bio osnova egzistencije porodice. Nekorektno je da se više od 45 dana raspisivanja oglasa ona ne poziva na razgovor za posao koji je uvijek odgovorno radila, samo zbog toga što je u međuvremenu podnijela tužbu protiv poslodavca za koga smatra da ju je uskratio u stečenim pravima. Posebno je ovaj postupak ACG neshvatljiv u situaciji kada je menadžment firme svjestan da imamo velikih problema sa obezbjeđivanjem nedostajuće sezonske radne snage na pojednim pozicijama kao što su to pozicije spremačica i gdje ćemo ljetosa na tivatskom aerodromu imati pravi haos ako ne nađemo 25 sezonskih spremačica jer se na oglas za njihovo zapošljavanje javilo manje od pola traženog broja”, ističe sagovornik “Vijesti” sa Aerodroma Tivat koji je želio da ostane anoniman i koji je upoznat sa višegodišnjom praksom angažovanja sezonske radne snage.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …