Udarne vijesti

ANALITIČAR: CG građanima i privredi uvesti subvencije

Donosioci odluka treba da razmotre uvođenje subvencija građanima i privredi kojima bi im pomogli da na najbezbolniji način prevaziđu krizu, usljed koje je stopa inflacije u prva četiri mjeseca ove godine bila 8,3 odsto, rekao je Pobjedi ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

On je ukazao da posljednji podaci Monstata pokazuju da je inflacija u aprilu bila 11,2 odsto, a da je godišnja inflacija najviše prisutna kod goriva 42,2 odsto, žitarica i hljeba 35,9 odsto, povrća 30 odsto, te cijena mlijeka, sira i jaja 18,7 odsto.

Ako bismo posmatrali promjene cijena po određenim kategorijama, za prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prethodne, najveći rast bilježe cijene hrane i bezalkoholnih pića od 15,4 odsto, kao i prevoz 16,5 odsto. Ipak, ono što se može zaključiti, shodno dostupnim podacima, je da su u aprilu, u odnosu na isti mjesec 2021. godine, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 20 odsto – pojašnjava Mulešković, dodajući da su ovi podaci bili očekivani, te da je Crna Gora pretrpjela veliki udar zbog opšteg rasta cijena.

Isto tako, ovo nam govori da je neophodno u narednom periodu donositi odluke koje će pomoći održavanju životnog standarda građana, koji od početka godine rastom svih cijena osjećaju smanjenje kupovne moći. Pohvalno je što su usvojene odluke koje bi trebalo da smanje cijene osnovnih životnih namirnica, ali je neophodno dodatno razmotriti uvođenje subvencija – smatra Mulešković.

On naglašava da se stanje na međunarodnom tržištu ne smiruje, te da još nema naznaka za okončanje rata u Ukrajini.

Jasno je da će se trend rasta cijena svih proizvoda nastaviti, te svi donosioci odluka, ali i građani moraju biti pripremljeni za ovaj scenario. Posebnu pažnju u ovom trenutku donosioci odluka moraju da posvete socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima, koji zbog visine primanja najviše osjećaju uticaj ovako drastičnog rasta cijena – upozorio je Mulešković.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Predsjedništvo URA podržalo potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da je to …