Transportna zajednica: Crna Gora zatražila finansiranje pruge Nikšić- Čapljina

Sastanak u okviru Transportne zajednice okupio je ministre saobraćaja i predstavnike resora saobraćaja  zemalja regiona (Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija) kako bi razgovarali o proširenju Transevropske transportne mreže (TEN-T) na Zapadni Balkan i usvojili petogodišnji plan rada Transportne zajednice za razvoj indikativno proširenje TEN-T.

Prisutni ministri i predstavnici Evropske komisije i država članica EU,  istakli su značaj regionalno koordinisanih projekata koji će pomoći regionu da ostvari prelazak na integrisanu transportnu mrežu i bolje poveže regionalnu transportno tržište sa EU.

„Proces revizije TENT-a možda zvuči tehnički, ali to je suštinski korak za približavanje našeg regiona i njegovu integraciju sa Evropskom unijom. Zadovoljan sam što su ministri zaduženi za saobraćaj danas došli u Prištinu i pokazali posvećenost unapređenju povezanosti u regionu. Njihovo usvajanje petogodišnjeg plana rada koji je sačinila Transportna zajednica uz pomoć regionalnih partnera će značiti zajednički, fokusiraniji pristup regionalnom povezivanju”, rekao je Matej Zakonjsek, direktor Stalnog sekretarijata prometne zajednice.

“S obzirom da je centralna tema današnjeg sastanka proširenje Trans-evropske mreže, iskoristio bih još jednom priliku, da i sa ovog nivoa podsjetim što su potrebe Crne Gore. Već je dobro poznata činjenica da za predstojeću izmjenu Trans-evropske mreže na prostoru Zapadnog Balkana, Crna Gora je kandidovala prugu na potezu od Nikšića do Čapljine, kako bi se na ovaj način osigurala veza tri glavna grada u tri države (Tirana, Podgorica, Sarajevo), odnosno veza Crne Gore sa koridorom Vc, nebi li se na ovaj način i dodatno unaprijedila veza Luke Bar sa ovim dijelom tržišta. Drugi predlog se odnosio na aerodrom Tivat, koji je prethodno takođe, pored aerodroma u Podgorici, bio dio SEETO mreže, ali kroz indikativno proširenje 2015. godine on nije obuhvaćen. Ovaj aerodrom u narednom periodu ima poseban značaj za Crnu Goru, kao jednu od najbrže rastućih turističkih destinacija.” istakao je potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović tokom svog izlaganja.

Provjerite slična mjesta

Pripremljen Nacrt Fiskalne strategije 2024-2027. godine, javna rasprava do 7.avgusta

Ministarstvo finansija je, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pripremilo Nacrt Fiskalne …