Sudbina zarobljenih branioca Mariupolja: Rusi zatvorili 900 vojnika koji čekaju Putinovu odluku

Više od 900 ukrajinskih vojnika se predalo iz opkoljene čeličane Azovstal koja se nalazio u Mariupolju, gradu koji je već duže od mjesec pod opsadom. Moskva je priopćila da zarobljenike vode u zatvorsku koloniju na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je u srijedu navečer da je od 959 ukrajinskih vojnika koje je Rusija zarobila nakon predaje, njih 51 na liječenju zbog povreda, a da je ostatak poslan u zatvorsku koloniju u gradu Olenivka na području Donjecka.

Također su objavili i videosnimke boraca iz Azovstala koji su odvedeni na bolničko liječenje u Novoazovsku, grad koji je također pod ruskom kontrolom. Na snimci je prikazana skupina muškaraca kako leže na krevetu, a neki su i govorili u kameru, međutim teško je potvrditi autentičnost.

Nakon što su se borci predali, Kijev je poručio kako traju pregovori o razmjeni boraca za ruske ratne zarobljenike, međutim Rusija nikada nije potvrdila da će doći do razmjene. A sada su objavili i gdje su odveli posljednje branitelje Mariupolja, prenio je Klix.

S obzirom na to da je ova pukovnija Azov, koja je i zarobljena u čeličani, okosnica ruske teorije o nacizmu u Ukrajini, vjerovatno je da će njihova sudbina biti teška. Kako pišu zapadni mediji, vjerovatno je da će o njima konačnu odluku donositi upravo Vladimir Putin.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …