Udarne vijesti

SD traži ukidanje akciza na plastičnu ambalažu. Razlog je jako bitan

Socijaldemokrate (SD) danas su u skupštinsku proceduru predale dopune Zakona o akcizama, vezano za uvedene akcize na plastiku i činjenicu da su domaći proizvođači u neravnopravnom položaju u odnosu na uvoznike.

Razlog predlaganja ovakvog zakonskog rješenja, kako se navodi u Prijedlogu, jeste činjenica da bi sadašnjim zakonskim rješenjem porasle samo cijene domaćih proizvoda, ali ne i uvoznih, što bi stvorilo nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima.Skupština Crne Gore je nedavno donijela izmjene Zakona o akcizama, kojima je uvedena akciza na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu. Uvođenje ove akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, i to samo domaćih proizvoda, ne i uvoznih, jer akcizu plaćaju samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda na koje se odnosi većina plastičnog otpada zato što oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku – ukazali su iz SD-a.

Oni objašnjavaju da na taj način, akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastlične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, jogurt, ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama, te da bi zbog ovoga bi npr. boca domaće vode bila pet do deset centi skuplja od iste takve iz uvoza.

Iz SD-a ističu da se time dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji su inače suočeni sa ogromnom konkurencijom sa velikim uvoznicima.Slabljenjem domaćih proizvođačkih kompanija i njihove prodaje doći će do povećanja ionako velike uvozne zavisnosti Crne Gore, izgubiće se radna mjesta, prihodi po osnovu poreza i doprinosa – dodaju oni.

Osim toga, dodaju da su u prethodnih godinu dana domaći proizvođači bili suočeni sa rastom troškova ambalaže za 35 do 40 ođsto, jer se većina količina ambalaže za evropsko tržište proizvodilo u Ukrajini, dok su im dobavljači najavili novi rasl cijena od oko 18 odslo za treći kvartal ove godine.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Predsjedništvo URA podržalo potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da je to …