Šćekić naredio lov na lažne diplome u zdravstvu

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić za “Dan” je kazao da je uputio nalog svim zdravstvenim ustanovama da im dostave informacije o dosijeima medicinskih radnika koji su se prekvalifikovali, sa podacima gdje su i kada završili srednju medicinsku školu ili fakultet, kako bi se utvrdilo ko ima lažne diplome. Šćekić ističe da su “na skeneru” prvo medicinski radnici koji su stekli diplome van Crne Gore, a onda će biti provjerene i isprave iz naše države do kojih su došli prekvalifikacijom.

Alternativa Crna Gora podnijela je prošlog mjeseca krivične prijave protiv 54 medicinska radnika u više ustanova u Pljevljima koji, prema njihovim podacima, imaju lažne diplome stečene u “školama” u Tutinu i drugim gradovima regiona.

– Dao sam nalog prije nekoliko dana da sve zdravstvene ustanove dostave podatke o srednjem i višem medicinskom kadru koji se prekvalifikovao i koji je stekao diplome u državama regiona. Nakon toga ćemo ispitati i diplome koje su medicinski radnici stekli prekvalifikovanjem u Crnoj Gori, jer ne može neko za pola godine da stekne znanje da radi u ambulanti i pomaže pacijentima. Kada dobijemo potrebne informacije, obratićemo se Ministarstvu prosvjete kako bi i oni provjerili odakle su stigle i koje diplome su validne. Ovo je veliki problem za funkcionisanje našeg sistema, ako neko ko je završio tehničku školu, za pola godine dođe do diplome za medicinskog radnika. Zdravstvene ustanove su dužne da u dosijeima zasposlenih utvrde ko je, gdje i kako završio fakultet i srednju medicinsku školu, i tome ćemo se vrlo brzo na poseban način posvetiti. Mogu potpuno otvoreno da kažem da ne može da radi u zdravstvu neko ko završi srednju medicinsku školu za pola godine u Tutinu. To je nepropisno i nemoralno i nećemo takvu praksu dozvoliti u zdravstvenom sistemu – kaže Šćekić.

DAN

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …