Radović-Donkel: IRF važan partner u snaženju ekonomskih veza Crne Gore i Luksemburga

„Crna Gora i Luksemburg kao male države imaju odlične osnove za snaženje ekonomske saradnje, a IRF kao državna razvojna institucija važan je bilateralni partner“, ocijenjeno je na sastanku izvršne direktorice IRF-a, Irene Radović, na sastanku sa Filipom Donkelom, ambasadorom Velikog Vojvodstva Luksemburga. Na sastanku je posebno naglašena mogućnost unapređenja saradnje u oblasti ICT-a, STEM-a, zelenog finansiranja i dr.

Izvršna direktorica upoznala je ambasadora Donkela sa rezultatima koje je IRF postigao u prethodnom periodu, posebno naglašavajući ulogu IRF-a u postpandemijskom i održivom oporavku crnogorske ekonomije. Ona je istakla da je IRF kao razvojna finansijska institucija i lider u zelenom finansiranju, posebno usmjerena na ranjive grupe, mlade i žene u biznisu.

Radović je kazala da je IRF od osnivanja u crnogorsku privredu investirao preko 1,6 milijardi eura, te da je podržano preko 4 300 projekata. „Ovakvi rezulati i uloga koju je IRF imao u prethodnom periodu na finansijskom tržištu Crne Gore nas obavezuju da održimo kontinuitet kvaliteta programa finansijske podrške u skladu sa potrebama privrede, a sa druge strane pažljivo pratimo trendove vodećih evropskih institucija i nastojimo da uvedemo nove standarde u oblasti korporativnog upravljanja koji podrazumijavaju pažljiviji odnos prema životnoj sredini, društvu i ranjivim grupama. Takav pristup podrazumijeva da, osim finansijske podrške, naše kompanije spremamo da budu konkurentne i spremne na saradnju sa kompanijama iz EU“ – saopštila je Radović.

„Luksemburg želi da ostvari intenzivniju saradnju sa Crnom Gorom i državama Zapadnog Balkana. Ovo smo prepoznali kao jedan od važnih segmenata naše ekonomske diplomatije. U tom smislu, prepoznali smo važnost uloge i partnerstva sa IRF-om kao razvojnom finansijskom institucijom koja može da bude važan činilac ekonomske saradnje dvije države“ – ocijenio je ambasador Donkel.

Ambasador je posebno ukazao na mogućnost saradnje u oblasti ICT industrijje, istićući kao pozitivan primjer kompanju Artec 3D sa sjedištem u Luksemburgu koja je globalni lider na polju ručnih i prenosnih 3D skenera i stoji na čelu razvoja inovativne, nagrađivane 3D tehnologije od 2007.

Na sastanku su predstavnici luksemburške kompanije Artec 3D – Artem Yukhin, osnivač, predsjednik i glavni izvršni direktor i Anastasia Khaytul, glavna izvršna direktorica predstavili strategiju razvoja u Crnoj Gori. Oni su ukazali na povoljan biznis ambijent u Opštini Bar i predstavili predstojeće poslovne aktivnosti, uz uvjerenje da će njihov kvalitet i opseg osnažiti poziciju Crne Gore za privlačenje dodatnih investicija u ICT sektoru.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …