Masovna prevara: Građane CG kradu preko lažnih nagradnih igara

Lažne nagradne igre često se pojavljuju na društvenim mrežama, nije rijetkost da stignu i putem Vibera i WhatsAppa lakovjerni građani brzo nasijedaju na njih i tako podliježu zloupotrebi ličnih podataka, ali i opasnosti da ostanu bez novca na bankovnom računu. Rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije Jakša Backović, za Portal RTCG, objašnjava kako da prepoznate lažne nagradne igre i šta da radite u slučaju da upadnete u zamku.

Foto: pixabay.com/ilustracija Foto: pixabay.com/ilustracija
Backović ističe da ćete najlakše prepoznati lažne nagradne igre na način što ćete pogledati stvarni sajt te kompanije i provjeriti da li se stvarno organizuje nagradna igra.

On upozorava da budete oprezni sa dijeljenjem svojih ličnih podataka jer obično to zahtijevaju oni koji organizuju lažne nagradne igre.

“Navedene lažne nagradne igre obično traže da ostavite podatke, brojeve lične karte eventualno pasoša koje bi se kasnije koristile u neke druge kriminalne radnje”, objašnjava Backović.

Čitateljka portala RTCG kazala nam je da je skoro podlegla jednoj ovakvoj prevari na društvenoj mreži Instagram.

Naime, ona je učestvovala u jednoj nagradnoj igri tako što je u komentaru tagovala svoje prijatelje (prema instrukcijama organizatora igre), i nakon nekoliko dana stigla joj je poruka sa drugog profila pod istim imenom i slikom te kompanije, gdje je obavještavaju da je osvojila nagradu i da ostavi broj bankovnog računa. Nakon što je to uradila, i ukucala svoje podatke i PIN bankovne kartice, sa računa joj se skinuo određeni iznos novca.

Ona objašnjava da je taj profil izgledao skoro pa identično kao pravi profil gdje je odigrala nagradnu igu, jedino što je kasnije primijetila jeste da je u nazivu jedno slovo bilo drugačije.

Backović preporučuje svim građanima koji dođu u ovu situaciju, da pošalju neki identifikacioni dokument, na primjer ličnu kartu, da odmah pođu u najbližu stanicu policije i prijave kao nevažeći svoj lični dokument.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ANALITIČAR: Ključni izazov spriječiti rast cijena, Vlada ima strategiju

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je, za Portal RTCG da će kroz najavljene mjere u …