Udarne vijesti

Vlada će isplatiti 4 miliona eura srpskom biznismenu

Firmi “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, uskoro će biti isplaćeno četiri miliona eura iz tekuće budžetske rezerve za prijevremeni raskid ugovora za put Meljine-Petijevići što je uradila Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića.

Sporazum je raskinut bez saglasnosti Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) koje je saopštilo da ne može da preuzme upravljanje ovom dionicom.

”Vijesti” iz više izvora saznaju da je juče Vladina Komsija za ekonomsku politiku razmotrila informaciju o statusu obaveze vezane za sporazumni raskid ugovora o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine – Petijevići i da je konstatovano da su istekli rokovi da se ta obaveza ispuni i da se moraju isplatiti četiri miliiona eura, jer bi u suprotnom država bila izložena blokadi računa zbog donijete izvršne isprave.

”Na Komisiji za ekonomsku politiku (KEP) je bilo diskusije o prirodi ovog posla i potrebi da se sklopi ovakav sporazum, pa je dogovoreno da se taj materijal dostavi nadležnim organima da vide da li je bilo koruptivnih radnji u ovom slučaju”, kazao je izvor “Vijesti”.

Krivokapićeva Vlada je u maju prošle godine raskinula koncesioni ugovor, ali nije isplatila novac firmi “Univerzal Monte” koja je zbog toga podnijela tužbu Privrednom sudu.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kojim je rukovodio ministar Milojko Spajić potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara ove godine. Međutim, u budžetu za ovu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše Vlade 20. aprila donijet zaključak da se ovaj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve. Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila dostavio Spajiću tužbu koju je “Univerzal Monte” podnio Privrednom sudu.

Zahtjev Opštine
Dionica duga 12,5 kilometara, dio je puta Herceg Novi – Trebinje i zvanično je otvorena početkom jula 2008. Izgrađena je kao javno i privatno partnerstvo, po BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati) između Opštine Herceg Novi i beogradske firme “Univerzal Holding”, odnosno, preduzeća “Univerzal Monte” iz Herceg Novog. Put je ustupljen investitoru na 20 godina, nakon čega je trebalo da pređe u vlasništvo Opštine.

Iz MKI kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović juče je “Vijestima” rečeno da je raskid koncesionog ugovora tražila Opština Herceg Novi uz obrazloženje da je put ranije bio kategorisan kao lokalni, a sada kao magistralni pa ona za njega nije nadležna. Opština se u aprilu 2021. obratila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja incijativom za ukidanje naplate putarine na dionici puta Meljine – Petijevići. U inicijativi je Opština, kojom rukovodi Stevan Katić (Demokrate) dala saglasnost da se raskine BOT sporazum o izgradnji, funkcionisanju i transferu puta Meljine – Petijevići i da Vlada preuzme obavezu izmirenja duga prema koncesionaru, dok je Spajićev resor za Vladu spremio informaciju i predlog raskida sporazuma.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Predsjedništvo URA podržalo potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da je to …