Udarne vijesti

EU objavila plan za razvoj obnovljive energije vrijedan 200 milijardi eura

Evropska komisija najavila je ulaganja u iznosu od 221 milijardi dolara u namjeri da poboljša obnovljive izvore energije sa 40 na 45 posto do 2030. godine, u pokušaju da EU postane nezavisna od ruskih hidrokarbona.

“Ovo će biti ubrzavanje našeg Evropskog zelenog dogovora. Danas podižemo našu ambiciju na još jedan nivo kako bismo bili sigurni da ćemo postati nezavisni od ruske energije što je prije moguće”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novinarima u današnjem obraćanju.

Prijedlozima Komisije bi se ukupni kapaciteti EU za proizvodnju obnovljive energije povećali na 1236 GW do 2030. godine, uz veće oslanjanje na solarnu i energiju bio metana, kao i ubrzanu elektrifikaciju europske industrije.

Kao dio plana, Von der Leyen je obećala da će se ubrzati izdavanje dozvola za razvoj infrastrukture postrojenja obnovljive energije od trenutnih šest do devet godina koliko je potrebno da vjetroturbine dobiju dozvole, na jednu godinu.
REPowerEU plan predlaže udvostručavanje trenutnih solarnih fotonaponskih kapaciteta EU do 2025. godine, na više od 320 GW napajanja, te kupno 600 GW do 2030. godine.

Predložene mjere također predviđaju postepenu obavezu postavljanja solarnih panela na krovovima zgrada.

Korištenje solarne energije zamijenilo bi upotrebu 9 milijardi kubnih metara prirodnog gasa do 2027. godine.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …