Spremne velike smjene direktora: Na udaru Đukanović, Rovčanin..

Vlada premijera Dritana Abazovića i nova parlamentarna većina pripremaju smjene kadrova Demokratskog fronta i Demokrata u državnim elektroenergetskim kompanijama – Elektroprivredi Crne Gore i Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, saznaje Pobjeda.

Na čelu borda direktora EPCG je funkcioner Demokratskog fronta Milutin Đukanović, dok je izvršni direktor funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin. Na čelu borda direktora CEDIS-a je funkcioner DF-a Rajko Radošević, a izvršni direktor je funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović.

ČEKAJU PRIJEDLOGE
Izvor Pobjede iz vrha Vlade saopštio je da premijer i nadležni ministri čekaju prijedloge za nove članove upravnih odbora, ali i kandidate za izvršne direktore.

Nadam se da će brzo biti smjene. Čekamo prijedloge, a svi postojeći kadrovi Demokrata i DF-a će biti smijenjeni – rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade koji je odbacio mogućnost da kadrovi DF-a ostanu na funkcijama, kako se spekulisalo u dijelu medija.

Procedura predviđa da u obje elektroenergetske kompanije Vlada predloži novi sastav odbora direktora koga na kraju bira Skupština akcionara.

Novi odbor direktora će izabrati novog izvršnog direktora. Obje elektroenergetske kompanije su u 100-procentnom vlasništvu države.

Nezvanične informacije Pobjede govore da su pojedini kadrovi DPS-a kontaktirani i da su sa njima obavljeni razgovori kada su u pitanju ključne funkcije u državnim elektroenergetskim kompanijama EPCG i CEDIS-u.

Na čelnim funkcijama mogu biti samo stručni kadrovi, ali nećemo a priori eliminisati kompetentne ljude iz DPS-a, rekao je izvor Pobjede iz vrha Vlade.

Rovčanin, izvršni direktor EPCG i Čađenović, izvršni direktor CEDIS-a, su na funkcije izvršnih direktora postavljeni bez dana radnog iskustva u elektroenergetskom sektoru. Obojica su visokopozicionirani kadrovi Demokrata, Rovčanin u Pljevljima, a Čađenović je predsjednik Odbora Demokrata u Podgorici. Na te funkcije su postavljeni u martu, odnosno aprilu prošle godine.

MENADŽERSKI UGOVORI
Kako je Pobjeda ranije pisala, Dejan Rovčanin i Milutin Đukanović dobijaće zarade do kraja mandata, bili na toj funkciji ili ne. Naime, Đukanović kao predsjednik Odbora direktora je zaključio menadžerski ugovor na četiri godine i dogovorio zaradu od 3,5 prosječne plate u kompaniji, što iznosi nešto više od 3.000 eura mjesečno, budući da je prosjek proteklih par mjeseci bio 860 eura.

Što je posebno zanimljivo, novi predsjednik upravljačkog tijela EPCG ugovorio je zaštitnu klauzulu, što mu omogućava da bude dobro zbrinut ukoliko bude smijenjen prije isteka mandata – do kraja mandata će primati 75 odsto ove plate.

Na isti način, zaštitio se i izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. Plata koju je ugovorio iznosi 3,25 prosječne zarade u kompaniji, odnosno oko 2.800 eura mjesečno, dok je zaštitna klauzula ista kao kod Milutina Đukanovića – dvije trećine ovog iznosa ili nešto preko 1.860 eura za mjesec. To znači da bi u slučaju da bude razriješen prije isteka mandata, dobio oko 89.000 eura.

Desetine hiljada eura za Crkvu Srbije
Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, predvođena Rovčaninom i Đukanovićem, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, potrudila se da obilato plati Crkvi Srbije i njenim raznim podružnicama političku i logističku podršku koju je novim crnogorskim vlastima pružila ova vjerska zajednica tokom izborne kampanje 2020. godine.

Prema dokumentaciji koju je Pobjeda objavila, Crkvi Srbije je uplaćeno u više tranši minimum 90 hiljada eura.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …