Skandalozna prepiska: “Nije no Konik glibavi”; “Levo pumpa, iza crkva, desno cigani”…

Univerzitet Crne Gore treba da preispita da li su student/kinje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvovali u komunikaciji na jednoj Vajber grupi u kojoj se na pogrdan način govorilo o romskoj i egipćanskoj populaciji, a potom da preduzme određene mjere i radnje.

Zamjenica ombudsmana Nerma Dobardžić tražila je od najstarije ustanove visokog obrazovanja da to učini, a nakon što je sačinila mišljenje po pritužbi Romskog savjeta na ovaj slučaj.

Sporna prepiska studenata na Vajber grupi objavljena je u vidu skrinšota na društvenoj mreži Instagram. Uz tu prepisku, kako je istaknuto, navedeno je da je riječ o komentarima studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Neki od njih su na nedopustiv način reagovali kada su dobili Konik kao lokaciju za izgradnju hotela za semestralni rad. Osporavali su Konik izjavama: „nije no konik glibavi“, „je li moguće hotel na konik da radimo“, „levo pumpa, iza crkva, desno cigani“, „a što jes, lokacija je šugava“, „reci da je lokacija na konik ako nisu znali“, „ne treba preko argument“. U okviru iste Vajber grupe postavljeno je pitanje o promjeni lokacije, za koju je glasalo 18 članova grupe, ili 90%, dok su dva člana bila protiv.

Zamjenica ombudsmana Dobardžić navela je da naročito zabrinjava sumnja da je neprimjeren i uvredljiv govor prema romskoj i egipćanskoj zajednici zabilježen u diskursu studenata/kinja Arhitektonskog fakulteta od kojih se očekuje da razvijaju vrijednosti koje prihvataju različitosti i odbacuju svaki vid stigme i diskriminacije kao neprihvatljiv.

Studenti/kinje su budući akademski građani čiji stavovi imaju uticaj na generacije različite životne dobi i interesovanja, što se reflektuje u okviru visokoškolske ustanove u kojoj pohađaju obrazovni program i što će se dalje, po zaposlenju, reflektovati u radnom okruženju – navela je Dobardžić.

Sloboda izražavanja ne može se manifestovati na način kojim se vrijeđa, omalovažava i stigmatizuje određena grupa ljudi, odnosno zajednica, stavljanjem etikete „glibavih“ i „šugavih“, poručila je ona.

Kako je ocijenjeno, iako u spornoj Vajber komunikaciji nema elemenata direktnog poziva na nasilje prema romskoj i egipćanskoj zajednici, koja živi u naselju Konik, obojena je uvredljivim i ponižavajućim komentarima kojima se ismijava i etiketira ova zajednica.

Ovakvim izjavama i stigmatizujućim komentarima se opravdava i podstiče distanca i izolovanost prema romskoj i egipćanskoj zajednici, što dalje dovodi do diskriminacije i produbljivanja etničke distance. U tom kontekstu, zaštitnik podsjeća i na relevantna sociološka istraživanja saglasno kojima je najveći stepen ukupnog etničkog distanciranja u Crnoj Gori upravo prema Romima – istakla je Dobardžić u mišljenju.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Nagrađuju turiste koji koriste javni prevoz, mogu dobiti besplatnu kafu ili kartu za muzej

Danska prijestolnica Kopenhagen pokrenula je nova inicijativa kojom želi “natjerati” turiste da više koriste ekološke …