Udarne vijesti

Država ima goriva tek za jedan dan, premijer poručio građanima da im dolaze najteži dani

Ranil Wickremesinghe, koji je nedavno izabran za premijera Šri Lanke, izjavio je da je ovoj zemlji ostalo nafte tek za jedan dan. Država je pogođena najtežom ekonomskom krizom u posljednjih 70 godina.

Premijer je u televizijskom obraćanju građanima ukazao da je Šri Lanci u sljedećih nekoliko dana hitno potrebno 75 miliona dolara u stranoj valuti kako bi mogla kupiti esencijalne potrepštine. Najavio je da će Centralna banka štampati novac kako bi se isplatile plate i druga potraživanja u javnom sektoru. Podsjetio je da bi štampanje novca moglo imati za posljedicu deprecijaciju domaće valute – rupije.
Potvrdio je da će se možda privatizirati i državna aviokompanija Sri Lankan Airlines.

Zemlja je teško pogođena posljedicama pandemije koronavirusa, rastom cijena energenata i, kako je naveo BBC, populističkim snižavanjem poreznih stopa. Hronični nedostatak strane valute i rastuća inflacija uzrokovali su nedostatak lijekova, goriva i drugih egzistencijalnih potrepština.

“U ovom trenutku imamo goriva za jedan dan. Sljedećih nekoliko mjeseci bit će najteži u našim životima”, naglasio je Wickremesinghe.

Istakao je da postoji mogućnost kreditnog zaduženja kod Indije kako bi se osiguralo gorivo. Smatra da je više izgledno da će stanje biti gore, nego bolje, prenosi BBC.

Iznimno teška ekonomska kriza je u martu ove godine uzrokovala proteste koji još traju. U protestima je poginulo devet osoba, a više od 300 ljudi je povrijeđeno. Mahinda Rajapaksa je nedavno podnio ostavku na mjesto premijera, a traži se i ostavka njegovog brata Gotabaye koji je predsjednik države. Tokom socijalnih nemira zapaljene su i kuće političara.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Policajci će uvećane zarade primiti za jul

Želim da aktivno učestvujem u procesu unapređenja materijalnih i tehničkih uslova rada, kao i materijalnog …