CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori u kojima traže hitan sastanak zbog uvođenja akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu.

Ova akciza od 40 centi po kilogramu uvedena je na uvoz plastične ambalaže, ali ne i na plastiku u kojoj se nalazi gotovi proizvod. Tako da akcizu plaćaju domaće fabrike vode i mljekare, na plastične boce koje uvezu u koje će sipati vodu, mlijeko, jogurt,… ali ne i oni koji uvoze te gotove proizvode iako se nalaze u plastičnim bocama.

Domaći proizvođači sada Vladi predlažu da se od akcize izuzme PET ambalaža koja se koristi u proizvodnji, da se omogući povrat – subvencija u visini plaćenje akcize za proizvođače, ili da se akciza uvede za sve, odnosno i za uvoznike vode, sokova,.. i drugih proizvoda u plastičnim bocama ili drugoj ambalaži od plastike. Na primjer, zbog ovoga bi boca domaće vode bila pet do deset centi skuplja od iste takve iz uvoza.

Ova dažbina je uvedena predlogom izmjena zakona o akcizama koji je Skupština usvojila 5. maja, a pripremilo je bivše ministarstvo finansija i socijalnog staranja uz obrazloženje da se želi smanjiti korišćenje plastične ambalaže i stvaranje ove vraste otpada. Međutim, plaćaju je samo domaći proizvođači, ali ne i uvoznici vode, sokova, mliječnih proizvoda,… na koje se odnosi većina plastičnog otpada, jer oni formalno ne uvoze plastiku već gotov proizvod upakovan u plastiku. Zakon je u primjeni od 7. maja.

Uvođenje ove akcize predstavlja rast cijena za oko deset odsto, ali samo domaćih proizvoda ne i uvoznih. Glavni problem je što se time dodatno stvara nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima, koji već biju teške bitke sa velikim uvoznicima.

Proizvođači flaširane vode u dopisima navode da je sada akciza na plastičnu ambalažu postala veći trošak od same koncesije na vodu, što smatraju apsurdnim. Kažu i da će ovaj trošak drastično smanjiti njihove rezultate poslovanja i dovesti u pitanje dalji razvoj.

”Imaju u vidu da su lideri u sektoru flaširanih voda i sokova na crnogorskom tržištu proizvođači iz okruženja, koji ne plaćaju predviđenu akcizu, direktno se domaći proizvođači onemogućavaju za ravnopravnu tržišnu utakmicu. Slabljenjem domaćih proizvođačkih kompanija i njihove prodaje, država će samo povećati svoju uvoznu zavisnost, izgubiti radna mjesta, prihode po osnovu poreza i doprinosa,…”, navedeno je u dopisima upućenim ministarstvima.

Oni navode da su u preteklih godinu dana već imali rast troškova ambalaže za 35 do 40 odsto, jer se većina količina ambalaže za evropsko tržište proizvodilo u Ukrajini. Dobavljači su im najavili novi rast cijena od oko 18 odsto za treći kvartal ove godine.

Domaći proizvođači apeluju da se ovo zakonsko rješenje hitno izmjeni, jer će u suprotnom država biti odgovorna za propadanje ove grane privrede.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …