Udarne vijesti

ŠVAJCARSKA: Koji crnogorski obavještajci imaju milione na računima?

Ni tri mjeseca nakon što je Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavio da su osobe iz obavještajnog sektora iz Crne Gore povezane sa tajnim bankovnim računima koji su otkriveni nakon masovnog curenja podataka iz jedne od najvećih privatnih banki na svijetu “Credit Suisse”, nema podataka da li su se crnogorski istražni organi zainteresovali i pokušali da saznaju o kome se radi. Polovinom februara, Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji objavio je da su osobe iz obavještajnog sektora Crne Gore povezane sa tajnim bankovnim računima.
Računi su povezani sa obaveštajnim ličnostima iz Crne Gore, Iraka, Jordana, Nigerije, Pakistana i Jemena. Najstariji račun datira iz sredine 1970-ih, piše OCCRP.

Uprkos tome što je slučaj “Credit Suisse” u javnosti otvoren prije praktično tri mjeseca, Portal RTCG nije mogao da dobije potvrdu da su crnogorski istražni organi pokrenuli provjere.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od ‘40-ih do 2010-ih, ali ne i sadašnje djelatnosti banke.

Curenje podataka u februaru razotkrilo je, piše OCCRP, skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u mučenju, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima.

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke “Credit Suisse” iz cijelog svijeta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka uz jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

I Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci “Credit Suisse” pod kodnim nazivom “Crna Gora”, ali se do danas ne zna njen epilog.

Belgijske vlasti dobile su imena oko 2.600 klijenata ove švajcarske banke i počela je provjera da li je bilo prikrivanja imovine.

Portal RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarstvo: Šinavatra nelegalno gradio, slijedi rušenje

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i turizma odbilo je žalbu kompanija “Global TS Montenegro”, naturalizovanog Crnogorca …