PKCG: “Servis charge” nije bakšiš, no sredstvo za povećanje plata radnicima

“Service charge” nije napojnica ili bakšiš i ne isključuje je, već je to naknada za uslugu, koja bi se obračunavala u određenom procentu na iznos fiskalnog računa, kazali su u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Da bi dodatno uvećali zarade zaposlenih, Grupacija ugostitelja pri Privrednoj komori je inicirala uvođenje kategorije “service charge”.

Sredstva sa te pozije bi se koristila isključivo za uvećanje zarade svih zaposlenih (kuvara, konobara, spremačica, recepcionera..) sa izuzetkom menadžmenta. Sve bi se dodatno preciziralo internim aktima u kome bi se navelo da li će se ovaj dodatak na zaradu isplaćivati jednom ili dva puta mjesečno i sl. – pojasnili su u PKCG-u.

Ističe se da bi ovo pravo bilo opciono i poslodavci bi mogli da izaberu da li žele da svojim zaposlenima obezbijede dodatak na zaradu i na taj način postali konkurentniji na tržištu rada i za sebe obezbjedili kvalitetnu radnu snagu.

Kako je kategorije “service charge” novina u Crnoj Gori, sve treba definisati kroz zakonodavni okvir i poreski tretman, kako bi koristi imale i država i zaposleni – poručuju u PKCG-u.

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …