Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje zbrinjavanja otpada iz rijeke Bistrice. Sanaciju korita i izgradnju brane inicirala je Pivara „Trebjesa“ u okviru velikog ekološkog projekta Nikšićko Green – Amo da čistimo, a u partnerstvu sa Opštinom Nikšić i uz podršku TO Nikšić.
Brana je postavljena na dijelu rijeke u neposrednoj blizini Pivare „Trebjesa“ i prilikom njene instalacije ključni zadatak je bio da doprinese boljoj zaštiti rijeke Bistrice, koja je proglašena vodotokom od lokalnog značaja.
„Ova brana napravljena je od 30 pivskih buradi. Riječ je o ekološki prihvatljivom materijalu koji ne zagađuje vodu. Zapravo, iskoristili smo materijale iz sopstvene kuće i kreirali trajnije rješenje za rijeku Bistricu, jer će brana zaustavljati nizvodni otpad na jednom mjestu. Opština Nikšić angažovala je svoju mehanizaciju u dijelu uređenja obale i regulisanja korita te odvoza sakupljenog otpada. Vjerujemo da će ova brana Bistrici, koja je nažalost devastirana, vratiti njen bistri tok, po kojem je i dobila ime“, saopšteno je iz Pivare „Trebjesa“.
Pored ekološke brane, u blizini čuvenog Gordinog mosta postavljen je i mobilijar za predah i kante za otpad, a uređen je i prilaz ka ovom mostu na Bistrici.
“Baš kako kaže i jedna od rima iz spota „Amo da čisimo“ – treba se pobrinuti oko životne sredine. To, svjesni smo, ne podrazumijeva da će otpad i sve loše navike kojima narušavamo prirodu nestati preko noći, ali čvrsto vjerujemo da ćemo stvaranjem ljepšeg ambijenta uticati na svijest građana, jer samo jedan komad otpada odložen na nepropisan način, može trajno narušiti prostor koji zajednički dijelimo. Svijest o tome postoji, ali i dalje ne u dovoljnoj mjeri, i naša želja je da taj proces ubrzamo, vratimo se prirodi koja nam pruža sve, a traži minimalan napor – a to je da je čuvamo“, navode iz Pivare „Trebjesa“.
Nakon Nikšića, zelena akcija se nastavlja i sanacije odabranih ekoloških tačaka biće realizovane i u Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Ulcinju, Žabljaku, Plužinama, Plavu, Rožajama i Andrijevici.
Doprinos kampanji dali su i potrošači koji su, tokom prošle godine, za svaku kupljenu limenku Nikšićkog iz posebne „Amo da čistimo“ serije, jedan eurocent odvajali za sanaciju odabranih lokacija. Ova kampanja je još jedan značajan pokazatelj da su „Trebjesa“ i Nikšićko u kontinuitetu posvećeni ekološkim temama.

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …