Udarne vijesti

Investitori nezvanično: Teško smo stupali u kontakt sa bivšom Vladom

Jasno je da su određene odluke Vlade Zdravka Krivokapića izazvale velike probleme, zatvaranje preduzeća ili dovele do smanjenja aktivnosti investitora, ocijenio je u izjavi za Pobjedu ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

On ističe da dobar odnos prema investitorima mora da bude prioritet svake vlade i svih aktera crnogorskog društva jer je Crna Gora, kao mala i otvorena ekonomija, veoma zavisna od direktnih stranih investicija i bilo koje ekonomske komunikacije sa međunarodnim partnerima.

Zbog toga država mora uz dijalog sa investitorima doći do rješenja koja će biti u obostranom interesu – smatra Mulešković, koji kaže da je teško dati ocjenu odnosa Krivokapićeve vlade prema investitorima.

MILIONSKE ODŠTETE
Investitori sa kojima je Pobjeda razgovarala nijesu željeli zvanično da govore o problemima sa kojima su se susretali tokom mandata Krivokapićeve vlade. Nezvanično kažu da su teško ili nikako stupali u kontakt sa bivšim premijerom i ministrima, te da nijesu bili spremni da ih saslušaju.

Da ,,eksperti“ nijesu stvorili povoljan ambijent za razvoj biznisa u Crnoj Gori pokazuje to što nijesu obezbijedili nijednu veliku investiciju, dok su ugrozili poslovanje ne malom broju ulagača. Primjer toga je zakupac Svetog Stefana Adriatic properties koji nije mogao da ostvari prava zagarantovana ugovorom, a bivša vlada oglušila se na upade, uznemiravanja, pa i oštećenja luksuznog rizorta. Zbog toga je Aman zatvoren prošle godine, dok je protiv države pokrenuta arbitraža pred sudom u Londonu, vrijedna 100 miliona eura. Šteta koja je time proizvedena državi i njenom imidžu teško da može biti mjerljiva.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, tužbu protiv države pokrenuo je i američki biznismen Nil Emilfarb, predsjednik Stratex grupe, kojem je Krivokapićeva vlada prošle godine ukinula pravo na korišćenje Luke Budva. Emilfarb je tada komentarisao da je odluka Vlade nepromišljena i bez pravnog osnova.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Predsjedništvo URA podržalo potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA podržava potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da je to …