Dva mjeseca rada SDT-a: Novović ćuti i hapsi

Činjenica da ni nakon dva mjeseca od izbora Vladimira Novovića na poziciju glavnog specijalnog tužioca najšira javnost nije imala priliku da iz usta prvog čovjeka SDT-a, pa ni same institucije, ne čuje ni riječ o nekoliko velikih istraga, od kojih su dvije slučajevi Medenica i Jovanić, koji potresaju pravosuđe, prema mišljenju sagovornika Pobjede, otvara prostor za spekulacije, lov na vještice i pripisivanje zasluga za borbu protiv kriminala činiocima izvršne i zakonodavne vlasti.

Tokom intervjua u Tužilačkom savjetu, uoči izbora novog GST-a, Novović je apostrofirao da će politiku odnosa prema medijima promijeniti u odnosu na prethodnika Milivoja Katnića, ali sa druge strane i kao jedan od izazova identifikovao povećanje transparentnosti rada Specijalnog državnog tužilaštva.

Nekoliko velikih akcija, među kojima i one direktno vezane za pravosuđe, protiču bez ijedne jedine zvanične informacije iz SDT-a. Imajući u vidu značaj ovih slučajeva i interes javnosti da zna, sa našim sagovornicima smo razgovarali o tome koliko je važno da se u takvim slučajevima institucija SDT-a obrati javnosti sa zvaničnim i preciznim informacijama, kako bi se izbjegle eventualne spekulacije i nagađanja. Takođe, crnogorska javnost, takoreći svakodnevno, ima priliku da gleda i mnogobrojne političke aktere koji ove akcije pripisuju sebi kao zaslugu.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje Vasilije Radulović za Pobjedu kaže da prije svega treba istaći da učestalost medijskih nastupa predstavnika institucija nije nikakvo mjerilo rezultata koje ta institucija postiže, da je praksa prethodnog GST-a Milivoja Katnića, koji je imao priličan intenzitet medijskih nastupa, ekstrem druge vrste koji ne treba slijediti, ali i da nije primjereno ni da ne znamo boju glasa novog GST-a poslije dva mjeseca.

TRANSPARENTNOST
Prema njegovoj ocjeni, kada je riječ o Specijalnom državnom tužilaštvu i glavnom specijalnom tužiocu Novoviću komuniciranje sa javnošću nesumnjivo mora biti značajno unaprijeđeno.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Jedino ispravno plovilo na moru usidreno daleko od švercerske rute

Vršiocu dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor granične policije Milutinu Vasiljeviću mandat ističe narednih …