Neobične odluke ZZZCG: U rožajski butik na obuku ide 11 nezaposlenih

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje je donio odluku da kroz konkurs „Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ butiku iz Rožaja „M&S home“ dodijeli 11 osoba koje će se tamo obučavati, odnosno dobili su 37.492.62 eura.

Osim ovog butika, nezaposleni će se obučavati kod još 30 poslodavaca – ukupno njih 249, a za to je opredijeljeno 848. 696 eura. Na javni poziv se prijavilo 192 poslodavaca, a urednu dokumentaciju je podnijelo 180.

Gotovo 150 poslodavaca je ostalo „ispod crte“ a u javnosti, kao i iz redova nekih stranaka, problematizovan je kriterijum odabira poslodavaca, uz direktnu sumnju da je prioritet dat partijskom ključu – i to preduzećima, uključujući i javna, koja pokrivaju kadrovi Demokratske Crne Gore ili su bliske sa tom partijom.

Odabir i obrazloženje
U obrazloženju odluke o dodjeli sredstava, učešće Zavoda za zapošljavanje zavisi od broja učesnika u programu i iznosi 568,07 eura po učesniku. Zavod će tako za pola godine, za obuku jednog nezaposlenog izdvojiti 3.408 eura.

Pored ulaganja u obuku budućih radnika u buticima koji će se obučiti u Rožajama, ZZZ je najviše nezaposlenih, pred sezonu, poslao u hotel „Spencer & Hill Team“ koji će dobiti 32 radnika, odnosno 109.069.44 eura.

Nakon tog hotela, najviše nezaposlenih će se obučavati u Rudniku uglja Pljevlja koji će dobiti 30 novih radnika a za praktikante je dato 102.252 eura. Opština Mojkovac će otvoriti vrata za čak 12 osoba a za to je opredijeljeno 40.901,04 eura. U istom gradu će se u Domu zdravlja zaposliti osam lica, a konkursom je dato 27.267 eura.

U „Barmahalu“ iz Rožaja na obuku odlazi devet nezaposlenih, odnosno 30.675 eura.

Plav i Gusinje će imati 10 novozaposlenih u Omladinskom košarkaškom klubu „Balkanski ris“, odnosno dobiće 34.084 eura.

U Gusinju će takođe 10 osoba imati posao narednih pola godine u „Arda peletu“ kome je opredijeljeno 34.084 eura. Isto toliko radnika i novca za njih dobija i Zelenilo iz Podgorice, NVO Lim Consulting iz Berana, i „Aqua resort“ iz Plava, „Argo smart“ i „Adriatex“ iz Bijelog Polja.

Najmanje kandidata, jedan, obučavaće se u O.D. Medojević iz Herceg Novog za koji je izdvojeno 3.408 eura….

Zavod finansijski podržava realizaciju programa osposobljavanja u trajanju od šest mjeseci. Komisiju koja obrađuje zahtjeve i utvrđuje listu učesnika javnog konkursa obrazuje direktor.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Goran Folić je profesor fizičkog vaspitanja. On je član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore i potpredsjednik beranskog odbora te partije. Bio je nosilac liste Demokrata na lokalnim izborima u Beranama 2018. godine.

Već viđeni recept
Portal Standard je juče objavio da je javni konkurs iskorišten za zapošljavanje partijski podobnih kadrova Demokrata i Demokratskog Fronta.

Oni su problematizovali i činjenicu da najveći dio opština koje su dobile sredstva čine upravo one na čijem se čelu nalaze Demokrate i Demokratski Front.

U novembru 2021. Upravni odbor ZZZCG je donio odluku kojom su izabrana 34 korisnika sredstava za osposobljavanje kod poslodavca i odobreno je 688,632 eura.

Socijalistička narodna partija (SNP) je početkom aprila ove godine saopštila da je tada odobreno 253.317 eura državnim firmama na čijem čelu se nalaze direktori iz redova Demokrata.

Oni su kazali da je stranka Alekse Bečića pristupila „DPS receptu“ raspodjele programskih sredstava za nezaposlena lica koje finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Firmama CEDIS, Pošti Crne Gore, Elektroprivredi Crne Gore odobreno je da se zaposle 103 od ukupno 280 nezaposlenih lica. Na ovaj način Demokratama je ostavljena mogućnost da u ovim firmama zaposle 103 lica, odnosno lica koja su članovi Demokratske Crne Gore – saopšteno je iz SNP-a.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …