Pripremiće projekte da prezentuju investitorima

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović primio je nerezidentnog ambasadora Kraljevine Holandije u Crnoj Gori Joost Reintjesa sa kojim je razgovarao o unaprijeđenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Holandije i podršci Holandije na evropskom putu Crne Gore.
„Usljed ratnih dešavanja u Ukrajini dodatno se pojavila potreba i pokazala važnost pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji. Kao država potrudićemo se da uradimo sve što je do nas, a podrška Holandije nam je veoma značajna i u narednom periodu, kako bismo imali što manje prepreka na tom putu“ rekao je Đurović.
Ministar Đurović je predočio ambasadoru Reintjesu aktivnosti resora koji vodi i kazao da su Crnoj Gori posebno značajni potencijalni investitori iz Holandije i da „što se tiče ekonomije, potrudićemo se da imamo što manje biznis barijera, da stvorimo ambijent za strane investitore, a da kada je u pitanju turizam fokus stavimo na održivi i zeleni turizam“. Saopštio je da Crna Gora planira da se razvija i u dijelu poljoprivrede, zelene energije i infrastrukture, te da je mišljenja da imamo veliki potencijal za turizam kako na jugu tako i na sjeveru.
Istakao je da će Crna Gora u narednom periodu poseban trud uložiti na pripremi projekata koje bi mogli da prezentuju potencijalnim investitorima. Đurović je napomenuo i značajne pomake koji se dešavaju u dijelu vladavine prava, a koji će učiniti investiranje u Crnu Goru sigurnim.
Ambasador Reintjes je čestitao Ministru stupanje na dužnost i poželio mu uspjeh u radu. Istakao je da je vladavina prava jako značajna za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, te da je primjetan progres koji je država napravila u proteklom periodu. Upoznao je ministra sa holandskim kompanijama koje su prisutne u Crnoj Gori i biznis forumom koji se organizuje sljedećeg mjeseca u Hagu, Holandiji a koji će okupiti sve ambasadore zapadnobalkanske šestorke.
Na sastanku je ocijenjeno da postoji veliki potencijal saradnje naročito u dijelu vodenog transporta i morskih linija, ali i saradnje između dvije nacionalne aviokompanije. Sagovornici su se saglasili i da je potrebna veća vidljivost Crne Gore kao turističke destinacije u Holandiji, i generalno u Zapadnoj Evropi.

Provjerite slična mjesta

Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora …