Podgorica: Nastavnica ponižavala učenika

Učenik šestog razreda OŠ “Milorad Musa Burzan“ u Podgorici trpi mobing od nastavnice Istorije u toj školi. Naime, nastavnica je, kako se navodi u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, učenika omalovažavala i ponižavala, obezvrjeđivala njegovo znanje. Sve to je škola znala. Zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković naglašava da takvo postupanje nastavnice nije u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja, a takođe nije ni u najboljem interesu učenika.
Sa problemom koji se odnosio na omalovažavanje učenika i obezvrjeđivanje njegovog znanja upoznat je razredni starješina, kao i uprava škole, u novembru 2021. godine.

“Zapaža se da su predstavnici škole, preduzimali mjere i radnje u cilju razrješenja problema sa kojima se suočio učenik, koji je po navodima roditelja imao i druge probleme koji su nastali zbog ophođenja nastavnice (strah od prozivke, problemi sa ishranom, anksioznost i dr.)”, ističe se u izvještaju Mijušković.

Problem se nastavio i u početkom II polugodišta školske 2021/2022 godine, kada je učenik ponovo doživio neprijatnosti.

“Međutim, već od sljedećeg dana, predmetna nastavnica je na bolovanju”, zapaža Mijušković.

Zaštitnik ističe da je usljed odustva nastavnice nadležna inspekcija nije bila u mogućnosti da sa njom razgovara, kako bi se i ona izjasnila na okolnosti. Na drugoj strani, Uprava škole je telefonskim putem razgovarala sa nastavnicom, kako bi joj se skrenula pažnja.

“Direktorica škole je obavila razgovor sa učenikom, a njegovi roditelji su naveli da je odjeljenski starješina razgovarao i sa ostalim učenicima odjeljenja u cilju preispitivanja postupanja nastavnice, gdje se ističe da su oni potvrdili da je nastavnica verbalno uznemirila učenika. U izjašnjenju škole se ne navodi da je sa učenikom obavljan rad od strane pedagoško-psihološke službe, radi prevazilaženja problema sa kojima se suočio”, primjećuje Mijušković.

Ovakav stav prosvjetnog radnika prema djetetu, po mišljenju Zaštitnika, je nedopustiv.

“Podsjećamo da škole nijesu samo obrazovne ustanove i ne smiju zanemarivati veoma važnu vaspitnu ulogu koju imaju. Naime, učionica je mjesto gdje se djeci prezentuju mjerila vrijednosti, propagira nenasilna komunikacija i savladavaju osnovne radne i životne vještine, kroz savladavanje obaveznog nastavnog programa”, ukazuje Mijušković.

Nacionalno zakonodavstvo, kao i Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, obavezuju državu da zaštiti dijete od svih vidova zlostavljanja, kao i da se pri održavanju discipline u školama aktivnosti i mjere sprovode bez odlaganja uz poštovanje ljudskog/dječijeg dostojanstva.

CdM

Provjerite slična mjesta

MITROVIĆ: Do kraja godine značajne promjene u upravljanju otpadom u Crnoj Gori

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, …