epa09775894 Deputy chairman of the Russian Security Council Dmitry Medvedev speaks during a meeting with members of Russia's Security Council in the Kremlin in Moscow, Russia, 21 February 2022. The meeting focused on the issue of recognizing the independence of the self-proclaimed Donetsk and Luhansk People's republics. EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

MEDVEDEV: Slijedi golema kriza, izgladnjivanje, ratovi, epidemije

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, bivši predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitrij Medvedev, objavio je novi post na svom Telegram kanalu.

Rekao je kako slijedi niz kriza i sukoba kao posljedica antiruskih sankcija te “urušavanje ideje svijeta usmjerenog na Ameriku”. Sugerirao je da bi posljedice sankcija Ruskoj Federaciji bile energetske, logističke, prehrambene i druge krize u svijetu.

“Kao rezultat stvoriće se nova sigurnosna arhitektura u kojoj se de facto, a potom i de jure prepoznaju postojeće realnosti: a) slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa poput “reda temeljenog na pravilima” i drugog besmislenog zapadnog smeća; b) kolaps ideje američkocentričnog svijeta; c) prisutnost interesa koje poštuje svjetska zajednica u onim zemljama koje su u akutnoj fazi sukoba sa zapadnim svijetom”, napisao je Dmitrij Medvedev.

Najavio je golemu krizu.

Post je Medvedev nazvao “Petak 13. Što će biti dalje ili Svijet nakon antiruskih sankcija (uopšte nije prognoza)” i u njemu je opisao posljedice svjetske krize koja je krenula nakon ruske invazije na Ukrajinu i reakcije Zapada na tu invaziju. Posebno je istaknuo da će ograničenja koja su uvedena Rusiji dovesti do uništenja brojnih globalnih lanaca opskrbe robom. “Moguća je velika logistička kriza, uključujući kolaps stranih zračnih prijevoznika, kojima je zabranjeno letenje iznad ruskog teritorija”, nastavio je Medvedev.

Medvedev je ustvrdio da će sankcije pogoditi i globalni financijski sustav, što će rezultirati mogućom monetarnom i financijskom krizom u nekim zemljama ili zajednicama zemalja, što će nadalje, tvrdi Medvedev, rezultirati podrivanjem stabilnosti niza nacionalnih valuta, galopirajućom inflacijom i uništenjem pravnog sustava koji čuva privatno vlasništvo.

Putinov saveznik kaže da će mnoge sfere života u cijelosti doživjeti udar.

“Novi regionalni vojni sukobi izbijat će na mjestima gdje se situacija već godinama ne rješava mirnim putem ili se zanemaruju značajni interesi velikih međunarodnih igrača. Teroristi postaju sve aktivniji, vjerujući da je pažnja zapadnih vlasti sada preusmjerena na obračun s Rusijom”, napisao je.

Zamjenik čelnika Ruske Federacije također je naveo vjerojatnost početka novih epidemija “uzrokovanih odbijanjem poštene međunarodne saradnje u sanitarnoj i epidemiološkoj sferi ili izravnim posljedicama upotrebe biološkog oružja”.

Govoreći o posljedicama sankcija na međunarodnu suradnju, Medvedev je rekao da će doći do pada aktivnosti međunarodnih institucija koje nisu uspjele dokazati svoju učinkovitost u rješavanju situacije u Ukrajini. Kao primjer naveo je Vijeće Europe, piše Index.

“Stvorit će se novi međunarodni savezi zemalja temeljeni na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim kriterijima”, zaključio je političar.

Poslovni.hr

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …