Udarne vijesti

Krah jedne kriptovalute pokazuje mogućnost opake sistemske krize

Bitcoin se našao na udaru i zbog fascinantne epizode u kojoj je još jedna u nizu kriptovaluta – propala.

Put do pakla popločan je dobrim namjerama. I blistavim vizijama. U slučaju kriptovaluta, ovo potonje je godinama figuriralo kao vrlo atraktivan argument u nastupima raznih proroka i vizionara, nudeći alternativu konvencionalnoj (okoštaloj) financijskoj arhitekturi. A na putu od teorije do praktične realizacije osnovne premise bitcoinu i ostalim kriptovalutama nasušno je trebala raširena podrška javnosti. Šačica evanđelista koji su satima u stanju lamentirati o prednostima kriptovaluta definitivno nije dovoljna da bi stvari pokrenula s mrtve točke – rastući broj korisnika (ili ulagača ili špekulanata, ovisno o kutu gledanja) u toj je priči ključan faktor jer masovnost signalizira veće povjerenje i osigurava legitimitet novoj klasi imovine koja egzistira isključivo u virtualnim bespućima interneta.

Doduše, opisani koncept u interpretaciji kritičara neodoljivo podsjeća na strukturu kakve piramidalne sheme u kojoj cijena imovine, nominalno lišene fundamenata i intrinzične vrijednosti, te sazdane tek na nulama, jedinicama i ogromnoj potrošnji električne energije, može rasti sve dok se igri kontinuirano priključuju novi igrači, podgrijavajući time potražnju, a posljedično i pozitivan trend cijene. Tanka je granica između koncepta popularizacije kriptovaluta i banalne potrage za većom budalom koja je spremna platiti više i podgrijavati popularne trendove (hype), ali to je već tema za neku drugu prigodu i u ovom je trenutku nešto manje bitna.
Bilo kako bilo, stvari su se s vremenom doista razvijale u željenom smjeru, o čemu jasno govori činjenica da su se kriptovalute (a potom i kojekakvi žetoni, NFT sličice i ostale digitalne drangulije), na krilima impresivnog rasta cijena, uspjele ugurati u mainstream. Ako je suditi na temelju različitih anketa, udio aktivnih korisnika još je uvijek manjina u općoj populaciji, ali to ne znači da je većina ostala ravnodušna prema zbivanjima u kriptom svemiru. Kripto teme više nisu rezervirane samo za visoko specijalizirane medije ili opskurne pseudonime čudnih avatara u kakvom zabačenom kutku društvenih mreža, već se posljednjih mjesecima pojavljuju čak i u središnjim dnevnicima informativnih emisija legacy medija starog kova. O sponzorstvima da i ne govorimo; službeni naziv posljednje utrke Formule 1 glasio je “Formula 1 Crypto.com Miami Grand Prix 2022”, a to je tek posljednji u nizu projekata koji je spojio showbiz i kripto sponzore. Drugim riječima, pokušaj popularizacije različitih instrumenata s prefiksom kripto očito je dao željene rezultate.

Problem, međutim, nije u kvantiteti, već u – kvaliteti. Ili još preciznije, profilu korisnika. Jer spektakularni prinosi nisu privukli samo utopiste koji žele mijenjati svijet i obične smrtnike željne brze zarade. Na kripto vlak su se posljednjih godina počele masovno ukrcavati i – financijske institucije. Zahvaljujući spektakularnom rastu cijene, bitcoin se s vremenom profilirao kao vrlo tražena špekulativna igračka (dok je ideja o univerzalnom sredstvu plaćanja skliznula u drugi plan), a institucionalni investitori poput investicijskih banaka, hedge fondova, velikih private equity i venture capital igrača poslužili su kao katalizator u tom procesu. Bitcoinu se zapravo dogodila financijalizacija, i u dobroj mjeru su ga “zarobile” upravo one institucije koje su u nadolazećoj eri digitalnih valuta trebala postati – redundantne.

A transformacijom u potentno sredstvo špekulacije (i grubih prijevara!), objeručke prihvaćen u financijskom sektoru, bitcoin je svoju sudbinu sada zapravo vezao uz izvedbu konvencionalnih financijskih tržišta. I zato ne čudi njegova očajna izvedba posljednjih mjeseci; riječ je tek o refleksiji zbivanja na Wall Streetu, gdje je radikalan zaokret u smjeru restriktivne monetarne politike u režiji američke središnje banke .isprovocirao intenzivnu rasprodaju, gurajući burzovne indekse širom svijeta duboko na negativan teritorij.

Poslovni.hr

Detalji bizniscg