Udarne vijesti
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Stejt department: Pozdravljamo hrabrost Novovića, korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilizirajuću ulogu

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su “hrabrost i riješenost glavnog specijalnog tužioca u Crnoj Gori Vladimira Novovića i zvaničnika sličnih njemu u tužilaštvu i organima za sprovođenje zakona” koji, kako se navodi u reakciji Stejt departmenta za Glas Amerike, rade na iskorijevanju endemske korupcije i pozivanju javnih zvaničnika na odgovornost.

U odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše nedavno hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neimenovani portparol Stejt departmenta je rekao da SAD ne mogu direktno da komentarišu specifične slučajeve, ali da je ključno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilizirajuću ulogu u Crnoj Gori, nanoseći štetu ekonomiji, obeshrabrujući investicije, okrnjujući demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou”, poručio je portparol Stejt departmenta.

Takođe je naveo da će “jaki, dobro obrazloženi slučajevi, koji rezultiraju osudama, poboljšati povjerenje javnosti u institucije, tako što će jasno pokazati da nema nekažnjivosti i da niko nije iznad zakona”.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić uhapšen je u ponedjeljak po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Glas Amerike

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …