Jovaniću pritvor, niko neće javno da kaže za što se tereti

Uhapšenom predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću određeno je zadržavanje do 72 sata, a u tom roku Specijalno državno tužilaštvo odlučiće da li će Višem sudu predložiti da ga pošalju u Istražni zatvor do 30 dana.

Jovanića su juče u prostorijama SDT-a saslušavali nekoliko sati.

Sumnjiče ga da je formirao kriminalnu organizaciju koja je zloupotrebama službenog položaja oštetila državu za više desetina miliona eura.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović nakon saslušanja odredila mu je zadržavanje zbog opasnosti od bjekstva, mogućeg uticaja na svjedoke i na druge osumnjičene koji još nisu uhapšeni, ali i činjenice da mu se na teret stavlja krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna od deset godina zatvora ili teža.

Jovaniću se na teret stavlja i da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju, odnosno, da je zloupotrijebio službeni položaj u više od deset stečajnih postupaka.

Za svaki od njih, Jovanić se juče pred specijalnom tužiteljkom pojedinačno izjašnjavao.

Iz tog tužilaštva, međutim, nijesu se zvanično oglašavali povodom hapšenja Jovanića.

Tu akciju oćutala je i Uprava policije, čiji službenici su po nalogu SDT-a pretresli više od deset lokacija, odnosno stanova i kancelarija koje koriste Jovanić i ostali osumnjičeni.

Jovanićev branilac, advokat Predrag Đolević, pozivajući se na obavezu čuvanja službene tajne, nije za TV Vijesti želio da otkrije što se Jovaniću stavljaju na teret.

”Žao mi je, ne mogu vam ništa reći s obzirom na to da smo potpisali odluku o zabrani iznošenja podataka u ovom predmetu”, kazao je on.

Osim Jovaniću, zadržavanje je određeno i ostalim uhapšenima koje sumnjiče da su članovi kriminalne organizacije koju je predsjednik Privrednog suda formirao – stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Sretenu Mrvaljeviću, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, advokatici Snežani Jović i vlasnicima firmi za privatno obezbjeđenje “Titan sekurity” i “Gardijan” – Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Policija je i juče tragala za Žarkom Ostojićem, a navodno na spisku za hapšenje je još više osoba.

Provjerite slična mjesta

PES: Vlada će imati skoro dvotrećinsku podršku, naša zemlja na pragu istorijskog pomirenja

Pokret Evropa sad je na sjednici Glavnog odbora donio jednoglasnu odluku za proširenje 44. Vlade, …