Abazović: Kredibilni njemački investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru

Lijepe vijesti za našu državu – kredibilni njemački investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru, saopštio je premijer Dritan Abazović.

Energetika i obnovljivi izvori energije, kako je dodao u fokusu interesovanja njemačkih kompanija.

Crna Gora je država pogodna za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvor. Odlučni smo da kroz projekte koji za cilj imaju energetsku tranziciju omogućimo transformaciju ka zelenoj ekonomiji i čistoj energiji. Radujem se dolasku njemačkih kompanija. Uvijek ste dobrodošli da investirate u Crnu Goru“, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa generalnim direktorom njemačke kompanije „Wircon“, Matijasom Brukmanom, koja se bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora (solarna energija).

U pratnji gospodina Brukmana bili su i Johan Vagner, predsjednik Diplomatskog salona iz Majnhajma i dr Ranko Vujačić, nekadašnji ambasador Crne Gore u Njemačkoj.

Generalni direktor kompanije „Wircon“ iskazao je interesovanje za ulaganje u obnovljive izvore energije i proizvodnju solarne energije u Crnoj Gori, i informisao premijera o ranije realizovanim projektima njegove kompanije, ali i prenio interesovanje određenog broja njemačkih kompanija za ulaganje u Crnu Goru.

Predsjednik Vlade Abazović je upoznao sagovornike o posvećenosti Crne Gore za zelena Agenda Evropske unije sa kojima su strateški ciljeve infrastrukturnog razvoja Crne Gore u potpunosti kompatibilni. Uz to, premijer Abazović je naveo brojne prirodne pogodnosti naše države za ulaganja u energetici, koji su zasnovani na obnovljivim izvorima energije, kao i projektima EPCG „Solari 3000+“ i „Solari 500+“, pokrenutim u avgustu prošle godine.

„Jedan od prioriteta crnogorske energetske politike je održivi energetski razvoj, to jest, obezbjeđivanje razvoja energetskog sektora zasnovanog na ubrzanom, ali racionalnom korišćenju sopstvenih energetskih resursa u skladu sa principima zaštite životne sredine, povećanja energetske efikasnosti i povećanim korišćenjem obnovljivih izvora energije“, istakao je premijer Abazović.

Premijer je naglasio da Crna Gora očekuje pojačano prisustvo investitora iz Zapadne Evrope, ističući da je investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiranje i prosperitet cijele Evrope.

Provjerite slična mjesta

Mekalister: Crna Gora je predvodnik, pozitivna atmosfera iz Podgorice donijeta u Brisel

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je proširenje EU na Zapadni Balkan pitanje …