Turista za petinu više nego rekordne 2019. godine

I nakon prvomajskih praznika nastavljen je trend dobre posjete turista Herceg Novom. Prema podacima lokalne Turističke organizacije, minulog vikenda u gradu pod Orjenom boravilo je 6.200 prijavljenih gostiju, što predstavlja 308 odsto ostvarenog prometa u isto vrijeme prošle godine. Iz Turističke organizacije Herceg Novi naglašavaju da su bili jako zadovoljni posjetom turista tokom prvomajskih praznika, te da stoga očekuju i dobru ljetnju turističku sezonu. Prema riječima Dalibora Vukovića, predstavnika LTO, u periodu od 30. aprila do 3. maja posjeta turista u Herceg Novom bila je veća za 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, koja se koristi kao parametar.

– U pomenutom vremenskom intervalu, ostvareno je nekih 9.000 noćenja, za razliku od 7.000 iz 2019. Struktura gostiju je promijenjena zbog dešavanja na istoku, u privatnom smještaju imamo najviše gostiju iz Rusije, na drugom mjestu su gosti iz Srbije, a bilježimo i rast broja gostiju iz Ukrajine, koji su na trećem mjestu – kaže Vuković.

Stranci uveliko prednjače

– U strukturi gostiju i dalje uveliko prednjače stranci, kojih je 5.540, u odnosu na 660 gostiju iz Crne Gore. Smještaj u domaćinstvima odabralo je 2.612, mahom stranih gostiju. U hotelima odmara 3.575 turista, među kojima je 2.918 inostranih i 657 domaćih. U auto-kampovima boravi 12 stranih gostiju, dok u hostelima trenutno nema prijavljenih turista – saopštavaju iz LTO.

Vuković smatra da je ovo bila rekordna posjeta turista tokom prvomajskih praznika, te da je to najava dobre ljetnje turističke sezone.

I na graničnim prelazima zabilježen je tri puta veći promet u odnosu na isti period prošle godine. Na svim graničnim prelazima evidentirano je 34.685 putnika, što je oko tri puta više u odnosu na prošlu godinu, i 10.737 vozila, što je za oko dva i po puta više u odnosu na prethodnu godinu. Na najfrekventnijem graničnom prelazu, Debeli brijeg, tokom prvomajskih praznika registrovano je 18.726 putnika ili šest puta više nego prošle godine i 5.491 vozilo ili četiri puta više. Na graničnom prelazu Sitnica registrovana su 14.434 putnika ili dva puta više nego prošle godine i 4.743 vozila, što je dva i po puta više nego prošle godine. Na graničnom prelazu Kobila zabilježen je promet do 1.318 putnika i 503 vozila, što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježeno samo 49 putnika i 34 vozila. Tokom prvomajskih praznika registrovano je 150 putnika i 21 plovilo na graničnom prelazu Zelenika i 50 putnika i 11 plovila u luci Portonovi.

Dan

Provjerite slična mjesta

ZELENA TRANZICIJA DOPRINOSI KONKURENTNOSTI, “OTKLJUČATI” MOGUĆNOSTI ZA INVESTICIJE

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić, sa saradnicima, sastala se 21. februara s …