Knežević: Jovanić vođa stečajne mafije, poslušni vojnik Đukanovićeve kriminalne grupe


Pravda i u Crnoj Gori može da bude dostižna. Nagovještava to i hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, i njegovih odanih saradnika predvođenim “pouzdanim” stečajnim upravnikom Sašom Zejakom, zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je godinama, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura, saopštio je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.
Ovakav epilog je dugo očekivan, pa i ranije najavljivan, zbog niza malverzacija Blaža Jovanića u stečajnim postupcima. I sasvim je logičan poslije privođenja Vesne Medenice, koja je kumovala njegovom vanrednom napredovanju. Sa mjesta sudije Osnovnog suda lansiran je direktno na funkciju predsjednika Privrednog suda, kako je tumačeno, kao pokušaj Medenice da zaštiti predmete vezane za poslove familije Đukanovića.
U ostvarenju tog “uzvišenog” cilja, kao poslušni vojnik Aca i Mila Đukanovića i kriminalne grupe oko njih, Blažo Jovanić nije birao sredstva. Brzo se “istakao” kao vođa stečajne mafije. Brojnim malverzacijama i selektivnom primjenom stečajnih postupaka oštetio je državu i brojne privredne subjekte, a pričinio je ogromnu štetu Atlas grupi, posebno u slučaju bolnice Meljine.
Predsjednik Privrednog suda bio je glavni egzekutor ogoljenog pravnog nasilja u slučaju “Meljine kompleksa”, posezajući za kriminalnim potezima u oduzimanju imovine Atlas grupe bez ikakvog osnova, kao što je to urađeno sa Atlas bankom i IBM bankom u režiji guvernera Centralne banke Radoja Žugića i specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.
Blažo Jovanić je, po direktivi kuma crnogorske kleptokratije koji se predstavlja kao predsjednik Crne Gore, to pravno nasilje manifestovao nezakonitim uvođenjem i produženjem stečaja, iako je Apelacioni sud dva puta ukidao rješenja Privrednog suda kojima je otvoren stečajni postupak nad “Meljine kompleksom”.
Više puta je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević saopštavao da stečajna kriminalna grupa želi da otme imovinu u Herceg Novom preuzimanjem “Meljine kompleksa” i Opšte bolnice Meljine.
Zbog toga je, početkom februara 2019. godine, advokat kompanije „Atlas cap“ iz Podgorice, koja je većinski vlasnik „Meljine kompleksa“ Herceg Novi, podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv Olivere Mihajlović Elez, bivše direktorice bolnice Meljine i inicijatorke otvaranja stečaja, Blaža Jovanića, i Saše Zejaka, stečajnog upravnika u “Meljine kompleksu”.
Oni se terete da su početkom 2018. godine stvorili kriminalnu organizaciju sa ciljem da na nezakonit način prouzrokuju stečaj u kompaniji „Meljine kompleks“. Mihajlović Elez je bila direktorica „Meljine kompleksa“, a ujedno i stečajni povjerilac koji je inicirao postupak stečaja zbog potraživanja od 19.040,28 eura. Oni su su zajedničkim djelovanjem, koje za rezultat ima nezakoniti stečaj u “Meljine kompleksu”, nanijeli višemilionsku štetu akcionarima.
Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnog upravnika Saše Zejaka i Olivere Mihajlović Elez, nisu mogle da prođu kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, “glavnog dželata” predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.
Apelacioni sud je, na osnovu zahtjeva koje su podnijeli punomoćnici “Meljine kompleksa”, izuzeo Blaža Jovanića od vršenja sudijske dužnosti u ovom predmetu u kojem je bio postupajući sudija.
Povodom izuzeća Blaža Jovanića iz predmeta „Meljine kompleks“, reagovao je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević objavivši na svom Fejsbuk profilu sliku Jovanića uz komentar:
„Od njega je počeo haos u Atlas grupi, pravda spora. Nadamo se da će brzo u zatvor“.
Za rješenje spora nije pomoglo ni otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, 7. februara 2019. godine, u kojem predsjednik Atlas grupe Duško Knežević od premijera traži da zaustavi progon i maltretiranje zaposlenih u Atlas grupi.
Atlas grupa je predlagala model za rješavanje statusa bolnice, nudila poravnanje i uložila i strpljenje i dobru volju da se postigne dogovor oko održivog rješenja koje će bolnicu i njene zaposlene sačuvati. Istina, Vlada je 2018. godine bila spremna za poravnanje za Meljine, ali je to spriječio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović preko jednog od pipaka svoje kriminalne hobotnice, Blaža Jovanića, poslušnika koga su postavili za predsjednika Privrednog suda, koji je usred pregovora bez osnova pokrenuo stečaj.
Kao što prilikom nezakonitog uvođenja stečaja u IBM i Atlas banku organizatore otimanja imovine Atlas grupe nije bilo briga za preko 800 zaposlenih i njihove familije, tako ih nije briga ni za bolnicu Meljine, zaposlene i građane Herceg Novog koji su upućeni na bolnicu. Blažo Jovanić otvara stečajni postupak, čime je ne samo postupio suprotno zakonu, ne poštujući rješenje Apelacionog suda. U obrazloženju svoje nezakonite odluke Jovanić kritikuje Apelacioni sud, navodeći da selektivno primjenjuje zakon, što je bilo očigledno obesmišljavanje sistema pravne zaštite u sudskom postupku i svrhe pravnog lijeka.

Blažo Jovanić je direktno odgovoran i za “slučaj Kaspija” i otimanje 15,2 miliona eura od Atlas banke i prebacivanje na račun Prve banke. Firma Kaspija u vlasništvu sinova Kamaladina Hajdarova, jedne od najznačajnijih figura u Azerbejdžanu, bila je zainteresovana za kupovinu hotela Princes u Baru. Atlas banka je u prvostepenom procesu dobila Kaspiju. U slučaju spora po ugovoru trebalo je da bude nadležna arbitraža u Londonu, ali je kriminalna hobotnica preko Privrednog suda velikom brzinom isposlovala odluku na štetu Atlas banke i Blažo Jovanić je ekspresno prebacio 15,2 miliona na Prvu banku. Novac je skinut 15 minuta poslije presude, u dogovoru sa izvršiteljem, i prebačen na porodičnu banku Đukanovića.
Svu operaciju je osmislio advokat Kaspije Zoran Milić iz Budve, bivši sudija kotorskog Osnovnog suda protiv koga je juna 2015. Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala otvorilo postupak zbog zloupotreba u predmetu “Zavala”.
Hvalili su se neki od aktera ove afere da je reket za “dobro obavljen posao” bio nekoliko miliona eura. U slučaj su bili uključeni i neki nikšićki momci, koje je predvodio advokat Marko Međedović.
Niko se nije bavio pitanjem kako je Prva banka mogla da otvori račun za Kaspiju i organizuje prebacivanje novca u inostranstvo.
Nakon ove presude Privrednog suda, kojom je po tužbi Kaspije sa računa Atlas banke skinuto 15,2 miliona eura, Atlas banka se našla u problemu adekvatnosti kapitala, što je bio signal da odmah krene progon od strane Centralne banke Crne Gore, uz kasniju podršku Specijalnog tužilaštva. Cilj im je bio da se otme imovinu stvarana 30 godina kako bi prva familija kontrolisala ama baš sve u Crnoj Gori.
U arbitražnom zahtjevu utvrdiće se šteta koja je nanesena Atlas banci zbog mafijaškog udruživanja Mila Đukanovića, Hajdarova i Blaža Jovanića.
A koliku su štetu pripadnici ovog političko-mafijaškog klana svojim kriminalnim radnjama, preko egzekutora u Privrednom sudu, Centralnoj banci i Specijalnom tužilaštvu, napravili Atlas grupi na najbolniji način je osjetilo 1.000 zaposlenih u najprosperitetnijoj kompaniji u Crnoj Gori, koji su ostali bez posla. Međunarodnom arbitražom koju je pokrenula Atlas grupa, od države Crne Gore pred međunarodnim i domaćim sudovima zatražila je obeštećenje od 700 miliona evra.
Brojni su dokazi da su predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i stečajni sudija Saša Zejak, kao organizatori stečajne mafije, pravili opstrukcije i malverzacije u stečajnim postupcima.
Kad je trebalo zaštititi “više interese” klana, bili su blagonakloni, kao u slučaju KAP-a. Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za KAP Blažo Jovanić, nije svojevremeno ubijedio javnost zašto stečajna uprava i Privredni sud tolerišu Unipromu četiri godine neplaćanje pune kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a.
Bivši premijer Zdravko Krivokapić najavljivao je da će Vlada podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika Privrednog suda, tvrdeći da je ta institucija radila protiv interesa države u slučaju hotela “Aman Sveti Stefan” i da su mnogi elementi o zakupu Svetog Stefana protivzakoniti. HTP “Budvanska rivijera” optužila je Jovanića, “poznatog po svojim brojnim kontroverznim odlukama u prethodnom periodu”, da u sporu sa jednom privatnom firmom “nastavlja praksu da kao predsjednik Privrednog suda i dalje bude akter skandaloznih odluka”. Jovanić je donio rješenje da kompanija “Džek pot” može da nastavi sa priređivanjem igara na sreću i bez nove koncesije.
Jesu li bile realne najave medija još u januaru 2021. da Specijalno tužilaštvo sprema hapšenje Blaža Jovanića i saradnika iz Privrednog suda? SDT, naveli su, privodi kraju istrage protiv predsjednika Privrednog suda i tri stečajna upravnika, pod sumnjom da su zloupotrijebili službeni položaj u više predmeta, a šteta je milionska. Tokom izviđaja u Privrednom sudu izuzelo je predmet stečajnog postupka u hotelu “AS” u Perazića dolu i ispitivano je da li je zakonito urađen stečajni postupak oko rusko- crnogorske firme “Nega turs Montenegro”.
Ko je još mogao da povjeruje da će Milivoje Katnić pokrenuti postupak protiv Blaža Jovanića, saborca iz istog kriminalnog klana.
Crna Gora se oslobodila Milivoja Katnića, karikaturalne marionete prve familije i Mila Đukanovića, koji bi trebalo da odgovora za svoja nebrojena nepočinstva. Drugi član kriminalne hobotnice, Blažo Jovanić, je na udaru pravde osumnjičen za brojne malverzacije u važnoj pravsudnoj ustanovi.
Predstoje nam dani velike nade da će ljudi iz vrha piramide pravosuđa odgovoriti izazovu i pokažu profesionalnost i principijelnost na slučajevima koji su do juče bili nemogući a sada su realnost zahvaljujući hrabrosti novog specijalnog državnog tužioca i njegovog tima. Crna Gora je na velikom ispitu u borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije.
Pravni tim Atlas grupe dostavio je relevantnim međunarodnim institucijama podatke o kriminalnoj grupi Blaža Jovanića i vezama sa političkim mentorima uz priložene dokaze.
PRESS SLUŽBA ATLAS GRUPE

Provjerite slična mjesta

Dostavljene dopunjene ponude za Željezaru

Sve tri kompanije koje su se prijavile na međunarodni javni poziv za izdavanje u zakup …