Udarne vijesti

Izbori u Podgorici i još 13 opština 23. oktobra


Izbori u Podgorici, Tivu, Budvi, Plužinama, Žabljaku, Bijelom Polju, Šavniku, Baru, Danilovgradu, Kolašinu, Podgorici, Pljevljima, Golubovcima, Plavu i Rožajama biće održani 23. oktobra ove godine, saopštio je savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.
Kako je 27. saziv Skupštine Crne Gore na Trećoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja ponovo odlučivao i izglasao Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, 9. maja 2022. godine, Predsjednik Crne Gore, postupajući po ustavnom imperativnom utvrđenju sadržanom u članu 94 stav 2 najvišeg pravnog akta države i izričito konstituisanoj obavezi u konkretnoj, karakterističnoj pravnopolitičkoj situaciji, proglasio je pomenuti zakon, koji je time zadobio svojstvo izvršnosti i (pretpostavljene) pravne perfektnosti. Pošto je isti stupio na snagu danom objavljivanja u ,,Službenom listu Crne Gore”, dominantno na osnovu smisla, duha i dejstva člana 209a Zakona o lokalnoj samoupravi, ranije raspisani lokalni izbori odgađaju se i biće održani 23. oktobra 2022. godine, što je određeno današnjim odlukama, koje je donio Predsjednik Crne Gore, i to:

1.Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat;

  1. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva;
  2. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak;
  3. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik;
  4. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica i
  5. Odlukom o izmjeni Odluke o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja.

Navedene odluke stupaju na snagu danas (danom donošenja) i integralni su dio crnogorskog pravnog poretka, a biće objavljene u ,,Službenom listu Crne Gore’’ i u ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi’’, na osnovu kojih će nadležni državni organi i izborne komisije dalje na odgovarajući način postupati.

Neophodno je naglasiti da će Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Golubovci (opštine u okviru Glavnog grada), Skupštini opštine Plav i Skupštini opštine Rožaje, koji će se takođe održati 23. oktobra ove godine, biti donesena pravovremeno i to u unaprijed definisanom periodu (najranije) od 15. jula, do (najkasnije) 24. avgusta, ove godine.

CdM

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Abazović nakon sastanka sa Fon der Lajen: Crna Gora ima istorijsku šansu da