Udarne vijesti

Dolar dostigao najveću vrijednost u posljednjih 20 godina

Vrijednost dolara je na svjetskom tržištu porasla nakon što je američki Federalni sistem rezervi (FED) povećao kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavio daljnje zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbio previsoku inflaciju.

Indeks dolara je preko noći dostigao 20-godišnji maksimum nakon oštre rasprodaje dionica u četvrtak, izazvane zabrinutošću zbog pooštravanja FED-a i nakon što je vrijednost evropskih valuta opala.

Indeks dolara je dostigao 104,07, najviši od decembra 2002. godine

“Fed će i u budućnosti morati povećati kamatne stope i riskirati recesiju ako problemi u lancu opskrbe ne počnu jenjavati”, rekao je u petak predsjednik Fed-a Minneapolisa Neel Kashkari, ponavljajući da kreatori politike pažljivo prate koliko će stope morati porasti iznad neutralnom nivou.

Vrijednost eura je prema dolatu u padu, čime je dostigao najniži nivo u posljednjih pet godina.

Evropska je valuta bila pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti EU, visoke inflacije i usporavanja rasta privrede.

Čelnici Evropske centralne banke (ECB) su nagovijestili da bi se zbog rekordne inflacije monetarna politika u evrozoni mogla zaoštriti prije nego što se očekivalo.

ECB bi trebala ove godine vratiti kamatu na depozite u pozitivno područje, kazao je u petak čelnik francuske središnje banke Francois Villeroy de Galhau, što bi značilo da bi u ovoj godini kamate mogle biti povećane u tri navrata.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Vlada će isplatiti 4 miliona eura srpskom biznismenu

Firmi “Univerzal Monte”, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, uskoro će biti isplaćeno četiri …