Vojinović da provjeri novopostavljene direktore, ali i sve zaposlene

Upravni odbor Prosvjetne zajednice Crne Gore kazao je Pobjedi da očekuju da se provjere sve diplome i radna mjesta, naročito novopostavljenih direktora obrazovnih ustanova, ali i svih zaposlenih u zavodima i samom resornom Ministarstvu prosvjete.

Oni su to rekli odgovarajući na pitanja kakve poteze očekuju od novog ministra prosvjete Miomira Vojinovića, koji su sve problemi i izazovi sa kojima treba da se suoči.

Nadamo se i da će se desiti nova razrješenja gdje god se ustanovi da je neko zapošljen mimo poštovanja zakona ili nema odgovarajuću diplomu. Naravno, ne želimo da to bude odluka bilo čijeg revanšizma – rekli su oni.

Svjesni su, kako kažu, da ove krovne institucije u obrazovanju broje veliki broj zaposlenih, a ne vide njihovu efektivnost u radu.

Decenijama doživljavamo da se u školama i vrtićima sa velikim brojem učenika smanjuje broj stručnih saradnika, vaspitača, asistenata i osoblja, a povećava broj zaposlenih u drugim institucijama obrazovanja u kojima nije zastupljen neposredni rad sa učenikom – kazali su iz Upravnog odbora.

Dodaju da ne bi voljeli da se nastavi sa praksom partijskih imenovanja, te zahtijevaju da se prekine sa tom praksom, naročito, u resoru prosvjete.

Nije nam drago ni što su u ovoj novoj vladi ministarska mjesta i mjesta ,,po dubini“ raspoređena zavisno od partijske pripadnosti, pa tek onda od stručnosti. Partijskim zapošljavanjem neminovno u drugi plan dovodimo kompetencije, omogućavaju se korupcije, ucjene i nepoštovanja zakona, tako imenovane osobe se ponašaju kao svemoćne i nedodirljive jer iza njih stoji politička partija – naveli su oni.

Prije nego išta uradi ministar prosvjete, preporučuju da detaljno sagleda u kakvom je trenutnom stanju školstvo u Crnoj Gori. Smatraju da će to najbolje uraditi uvidom u rezultate istraživanja „Analiza obrazovnog sistema“ koje su sproveli Ministarstvo prosvjete i UNICEF u januaru 2020. godine, i da inicira da se sa tim rezultatima upozna i javnost.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Vojinović: Etapno povećati plate nastavnicima

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović izjavio je večeras da je zahtjev da se …