Rusija o Zapadnom Balkanu: Zemlje su primorane podržati antiruske sankcije zbog ucjena iz Brisela

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ponovo se oglasilo povodom situacije u Ukrajini kao i na navode o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini ili nekoj drugoj državi u Evropi.

Tokom razgovora s novinarima, zamjenik direktora Odjeljenja za informisanje Ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksej Zajcev izjavio je kako će Rusija za nekoliko dana proslaviti Dan pobjede Crvene armije protiv nacističke Njemačke, a da se Rusija danas suočava sa sličnom prijetnjom u Ukrajini, prenio je Klix.

“Danas ukrajinski nacionalisti i plaćenici vode rat protiv civilnog stanovništva Ukrajine i Donbasa. Svakodnevno vrše neselektivna granatiranja u Donjecku i Lugansku. Ukrajinska vojna oprema nalazi se u stambenim područjima, bolnicama, školama i vrtićima”, rekao je Zajcev.

On je naglasio kako dvolična politika zemalja EU i NATO-a izaziva ogorčenje u Rusiji.

“Dok verbalno pozivaju na rani prekid neprijateljstava, oni čine sve da to spriječe. U porastu su isporuke oružja Ukrajini i obim isporuke procjenjuje se na milijarde dolara. Samo je Washington poslao vojne proizvode u iznosu od 3,8 milijardi dolara”, rekao je zvaničnik Ruske Federacije.

Naveo je kako su rusko-ukrajinski pregovori u fazi stagnacije.

Između ostalog, on se osvrnuo i na izjavu kancelara Njemačke Olafa Scholza koji je rekao kako sve zemlje Zapadnog Balkana moraju ući u Evropsku uniju.

“Jasno je da članice EU daju ovakve neobavezujuće izjave kako bi razveselile zemlje Zapadnog Balkana u kojima raste razočarenje zbog odugovlačenje procesa njihovog približavanja EU. Za žaljenje je jedna stvar – da je Njemačka potpuno zaboravila lekcije historije te da i dalje doživljava Zapadni Balkan kao sferu svojih isključivih geopolitičkih interesa. Ne skrivajući se, odvode ih u svoje ‘dvorište, dok se Rusija optužuje da pokušava uspostaviti zonu utjecaja u Evropi”, naveo je.

Na kraju, naglasio je kako je Rusija ukazivala na štetnu praksu da se eurointegracijske težnje zemalja Zapadnog Balkana koriste za otvorene ucjene i istiskivanje investicija.

“Pod izgovorom da slijedi Brisel, Balkan je primoran da podrži antiruske sankcije i suočen je s vještačkim izborom – ili ste s EU ili s Rusijom. Primjena agende koju nameće EU ne uzima u obzir mentalitet, historijske, lingvističke, vjerske i kulturne korijene zemalja Zapadnog Balkana. Pozivamo EU da napusti svoje neokolonijalne navike i da se nastavi pridržavati ravnopravnog pristupa susjednim zemljama, uključujući i one na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Zajcev.

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …