Raičković: Apel elitama da dođemo do konsenzusa – ekonomskog razvoja i puta ka EU

U Podgorici je danas, pod pokriviteljstvom Vlade Crne Gore i sponzorstvom kompanije Mtel, organizovana svečana dodjela godišnjih nagrada Asocijacije menadžera Crne Gore najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima.
Upravni odbor Asocijacije menadžera Crne Gore, na predlog predsjedništva AMM-a koje je razmotrilo 52 kandidature, donio je odluku da najprestižniju crnogorsku poslovnu nagradu dodijeli u 10 kategorija, kao i jedno specijalno priznanje za doprinos menadžmentu u oblasti medija.
Nagradu za naj-menadžera u akcionarskim društvima dobio je Aleksa Lukić – predsjednik UO – Erste banka a.d. Podgorica. Priznanje Naj-menadžer u velikim preduzećima pripalo je Ilhanu Čičiću (izvršni direktor – Bar Kod d.o.o. Podgorica), Naj-menadžer u srednjim preduzećima Maroje Delibašić (menadžer – Ericsson AB Crna Gora), a priznanje Naj menadžeri u malim preduzećima pripalo je Mišu Božić (generalni direktor za Zapadni Balkan – Affinity Balkans d.o.o.) i Iliji Raduloviću (osnivač i ovlašćeni zastupnik – Ing Invest d.o.o. Danilovgrad).
Naj-menadžerka u mikro preduzećima je Slavica Komatina (izvršna direktorica – Studio K d.o.o. Podgorica), mladi menadžeri godine Miloš Vučurović (osnivač i izvršni direktor – Primato P d.o.o. Herceg Novi) i Nikica Čavor (osnivač/menadžer proizvodnje i prodaje – Niksen Čavor d.o.o. Kotor), a naj-menadžerke u oblasti korporativnog upravljanja: Zorica Mišković Pavićević – generalna direktorica Delta M CG d.o.o. i Ivana Đurović generalna menadžerka Hotela Ramada
Preduzetnici godine su Hilmija Franca – osnivač i izvršni direktor Meso-Promet d.o.o. Bijelo Polje i Nedžad Lekić osnivač restorana Pod Volat Podgorica.
Nagrađena je i institucija za obrazovanje i edukaciju – Institut sertifikovanih računovođa Crne iGore (ISRCG), a dodijeljena je i Nagrada za životno djelo prof. dr Nikoli Dragomanoviću.
Specijalno priznanje za doprinos menadžmentu u oblasti medija dobila je Marijana Kadić Bojanić, izvršna direktorica – TV Vijesti i Daily Press.
Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković istakao je da su nagrađeni oni ljudi koji nose vizije.
„Crna Gora ima snage, ljudi, lidera i kapaciteta da se svi zajedno udružimo i ostvarimo one ciljeve koji su svim građanima od interesa, a to je ekonomski razvoj i mjesto među evropskim narodima. Mi jesmo evropski narod, ali moramo se oko toga udružiti. Apelujem na sve elite u Crnoj Gori da dođemo do konsenzusa – ekonomskog razvoja i puta ka EU“, istakao je Raičković.
Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da AMM ima podršku Vlade da nastavi sa dosadašnjim aktivnostima.
“Govorimo o državnim kompanijama koje treba da se ugledaju na privatne. Saglasan sam da su dvije stvari najvažnije za Crnu Goru – ekonomski razvoj gdje se znaju pravila biznisa i poslovanja. Pred nama je uspješna turistička sezona, ali svi moramo da uložimo napor“, kazao je Abazović, čestitajući nagrađenim kompanijama, i poručivši da su one oličenje onoga što Crna Gora treba da bude.
Premijer je dodao i da „svi želimo da vidimo Crnu Goru kao zemlju koja će postati članica EU“.
“Apelujem na sve kompanije da će u Vladi imati ispruženu ruku. Dajte da u budućnosti iskoristimo sve šanse da se okupljamo na ovakvim događajima, i da se Crna Gora razvija i postane članica uspješne evropske porodice”, poručio je Abazović.
Izvršna direktorica kompanije M:tel Tatjana Mandić istakla je da već godinama podržavaju izbor Naj menadžera i preduzetnika Crne Gore, jer smatraju da je veoma važno da se promovišu uspješni menadžeri, kao i da se definišu poželjni nivoi menadžerskog znanja i iskustva najboljih.
„Skoro godinu dana sam na čelu najuspješnije telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori. Od njenog osnivanja sam u menadžerskom timu i znam koliko je bilo teško ostvariti odlične rezultate. Upućujem riječi zahvalnosti Asocijaciji menadžera CG, koja već godinama udružuje, snaži i promoviše menadžere, preduzetnike i kompanije u Crnoj Gori, što je važno za razvoj svijesti o značaju menadžerske profesije, liderskih vještina i znanja“, kazala je Mandić, podjsetivši da je Mtel u prethodnom periodu bio parnter i podrška brojnim projektima Asocijacije menadžera.
Glavni pokrovitelj izbora je Vlada Crne Gore – Ministarstvo ekonomskog razvoja, a učešće u predlaganju kandidata su uzele poslovne organizacije i kompanije, pored ostalih Privredna komora Crne Gore i Savjet stranih investitora.
Kompanije na čijem su čelu izabrane laureatkinje i laureati, u 2021. godini su ostvarili izuzetne rezultate. Ukupan prihod je bio više od 195 miliona eura, neto dobit blizu 19 miliona eura, a investirale su oko 6,5 miliona. Pomenute kompanije zajedno imaju blizu 1600 zaposlenih.
UO AMM-a je posebno cijenio filantropske aktivnosti, tako da su iste na čelu sa izabranim liderima bile prepoznate po značajnim sredstvima koje su opredijelile za humanitarne aktivnosti i podršku kulturi, sportu i druge vidove društveno odgovornog poslovanja.
Pored najviših predstavnika državnih institucija, lokalnih samouprava, poslovnih organizacija itd, današnjem svečanom skupu su prisustvovali i visoki predstavnici diplomatskog kora.

Provjerite slična mjesta

Bivši radnici “Vektra Boke” organizuje protestni skup 15. jula

NVO Udruženje radnika “Vektra Boka” organuzuje protestni skup u ponedjeljak, 15. jula, u 19 sati, …