Poruke iz Skaj aplikacije: Računi, naručena ubistva, fotografije žrtava…

Širom svijeta je registrovano 171.000 SKY ECC uređaja, uglavnom u Evropi, Sjevernoj Americi, nizu zemalja u centralnoj i južnoj Americi i na Bliskom istoku. To je objavio svojevremeno londonski “Gardijan” u članku o korišćenju aplikacije Sky za trgovinu drogom i ubistva.

“Gardijan” tvrdi da je aplikacija probijena u martu prošle godine, te da su ovu mrežu koristili i u nju toliko vjerovali trgovci drogom da su slike mučenja i naređenja za pogubljenje slobodno slate unaokolo, sa insajderskim finansijskim i operativnim informacijama.

“Tokom perioda od tri nedelje, policajci (u Belgiji) su mogli da gledaju poruke uživo kako su poslate, prikupljajući informacije, djelujući samo tamo gde su se plašili da postoji rizik po živote”, objasnio je londonski list,

Belgijski tužilac Frederi van Leu tvrdi da su slike koje je gledao gore od onoga što se može vidjeti u nekim TV serijama.

“Tu su računi, naručena ubistva, fotografije žrtava, poruke koje govore da ako ne nađemo metu napadamo porodicu. To je apsolutno nevjerovatno nasilje”, rekao je tužilac.

Belgijski tužioci su rekli da su istražitelji ukupno presreli oko milijardu šifrovanih poruka sa SKY ECC-a.

Žan-Fransoa Eap, globalni izvršni direktor SKY ECC-a, i Tomas Herdman, bivši distributer Ski Global uređaja, optuženi su 12. marta u SAD za pomaganje kriminalnim organizacijama. Obojica su negirali optužbe.

U prethodnom periodu, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija, otrkivene su informacije o brojnim kriminalnim radnjama.

Posljednje hapšenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, obavljeno je na osnovu komunikacije njenog sina Miloša i još nekoliko osoba preko aplikacije SKY.

Ti razgovori upućuju na mogući šverc cigareta i narkotika i druge nelegalne aktivnosti.

Preko ove aplikacije otrivene su i veze policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa “Kavačkim klanom”, o čemu je SDT formirao predmet.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …