Udarne vijesti

Medenica sakrila sinov stan od 350.000 eura sa tri kupatila i tri đakuzija

Dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica godinama je skrivala od Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da je njen sin Miloš Medenica u novembru 2013. godine kupio dupleks stan u centru Podgorice, koji je tada platio 222.600 eura.

Medenica je u vrijeme kupovine stana bio student, a svega nekoliko mjeseci ranije osnovao je svoju firmu “TIMI”.

Njegovi zvanični prihodi u to vrijeme nisu bili dovoljni da pokriju tu trgovinu.

Prema podacima Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA i portala PRESS upravo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sprovodi finansijsku istragu u koju je uključena i kupovina pomenutog dupleksa.

Dokumentacija do koje smo došli pokazuje da je Medenica 19. novembra 2013. godine kupio dva stambena prostora od 91 i 68 m2, koja su povezana u dupleks stan, kod crnogorske NLB banke.

Radi se o nekretninama koje su ranije bile u vlasništvu cetinjske kompanije “LIPA”. Medenica je kvadrat stana platio po cijeni od 1.400 eura, odnosno ukupno 222.600 eura.

Stranica kupoprodajnog ugovora Foto: PRESS
Interesantno je da je nekoliko godina kasnije, u januaru 2018. godine, taj dupleks stan procijenjen na skoro 350.000 eura, odnosno oko 127.000 eura više.

Procjenu vrijednosti stana uradio je procjenjivač Aleksandar Živaljević, dok je obrađivač procjene bio Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), u kojem je većinski vlasnik Aco Đukanović – brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Procjena je urađena kako bi Medenicina kompanija “TIMI” mogla da dobije kredit kod Prve banke od 195.761 euro, a onda i da taj isti kredit refinansira preko vladinog Investiciono razvojnog fonda (IRF).

U zahtjevu iz januara 2018. godine, koji je upućen IRF-u, navedeno je da kompanija “TIMI” kao sredstvo obezbjeđenja kredita nudi dupleks stan, koji se nalazi 800 metara od centra grada.

“Predmetna nepokrenost-stambeni prostor (duplex stan) nalazi se na prvom spratu stambene zgrade. Orijentisanost je ka jugu i sjeveru. Stambeni prostor je organizovan iz više prostorija koje se nalaze u dva nivoa. Ulaz u stan je sa stepeništa odakle se ulazi u hodnik, koji vodu u ostale prostorije. Stan se sastoji iz dva hodnika, dnevne sobe, trpezarije, kuhinje, tri kupatila, tri spavaće sobe, dvije radne sobe i balkona.

Predmetna nepokretnost, duplex stan je kompletno renoviran, sa materijalima visokog kvaliteta, ugradni plakari puno drvo, kvalitetna bravarija, hrastov parket, moleraj visokog kvaliteta, đakuzi kade u kupatilima, uvozna keramika i odrađeni su spušteni plafoni”, piše u dokumentu IRF-a.

Press

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …