Berane: DF i Demokrate ne mogu da se dogovore oko predsjednika opštine

Predsjednik lokalnog parlamenta Novica Obradović sazvao je za 17. maj konstitutivnu sjednicu Skupštine opštine Berane.

Na sjednici bi, prema ponuđenom dnevnom redu, trebalo da se potvrdi mandat odbornicima novog saziva Skupštine opštine.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i izvještaj Opštinske izborne komisije o konačnim rezultatima izbora za odbornike u SO Berane, koji su održani 27. marta 2022. godine.

Za kraj sjednice predviđen je izbor predsjednika SO Berane, iako još uvijek nije došlo do bilo kakvog konkretnijeg dogovora o formiranju nove vlasti između političkih partija koje su izborile parlamentarni status na nedavnim lokalnim izborima.

Nijedna od osam lista, koliko ih je učestvovalo na izborima na kojima se biralo 35 odbornika za sastav lokalnog parlamenta, nije stekla uslove da samostalno formira vlast. Zbog toga se do parlamentarne većine može doći jedino na osnovu sklapanja koalicionih sporazuma više političkih subjekata. Ako se u predviđenom roku ne dogovori parlamentarna većina od najmanje 18 odbornika, po sili zakona, ići će se na ponavljanje izbora.

U datoj situaciji svim je izvjesno da jedino DPS, iako je osvojio najviše mandata, i to devet, neće biti dio lokalne vlasti s obzirom na to da su sve političke grupacije u Beranama, koje su stekle parlamentarni status, jasno poručile da sa tom partijom neće praviti nikakve postizborne kombinacije.

Kako trenutno stvari stoje, i Socijalistička narodna partija, iako je uknjižila sedam mandata, daleko je od mogućnosti da bude stožer lokalne vlasti, jer su svi politički subjekti, sem DF-a, izričito, u više navrata, kazali da sa tom strankom ne žele postizborno parnerstvo.

Mogućnost za formiranje lokalne vlasti svojim udruživanjem u nekoliko navrata najavili su predstavnici lista “Za budućnost Berana”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Radnička partija, zatim Demokratske Crne Gore, “Berane sad”, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore, koji zajedno imaju 19 odborničkih mandata.

No, niko od predstavnika pomenutih političkih subjekata, nakon nekoliko sastanaka, nije htio da da bilo kakvu izjavu uz obrazloženje da će to uraditi kad se dođe do nekih konkretnijih rješenja.

Za izjave nijesu bili spremni ni juče, izbjegavajaći, takođe, da daju odgovor na pitanje da li će se na konstitutivnoj sjednici izabrati predsjednik SO Berane.

Inače, juče je bio poslednji rok za sazivanje konstitutivna sjednice, s obzirom na to da su rezultati lokalnih izbora u Beranama u Službenom listu objavljeni prije 15 dana.

Nezvanično smo saznali da će narednih dana ponovo za pregovarački sto sjesti predstavnici liste “Za budućnost Berana”, odnosno DF-a i Demokrata.

Dan

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …