Kome se prodaje 10 odsto akcija EPCG? Elektroprivreda Srbije prvi pik

Prijedlog menadžmenta Elektroprivrede da svojih deset odsto akcija prodaju, kako to oni kažu ,,strateškom partneru“, prošao je gotovo nezapaženo. Sad već bivše Ministarstvo kapitalnih investicija i njegov ministar Mladen Bojanić su informaciju o prijedlogu menadžmenta EPCG iz redova DF-a i Demokrata proslijedili odlazećoj vladi. Predsjednik borda EPCG je Milutin Đukanović (DF), a izvršni direktor Nikola Rovčanin (Demokrate). A ova nije donijela nikakav zaključak, niti uputstvo predstavnicima državnog kapitala za predstojeću skupštinu akcionara EPCG, koja jedina može donijeti odluku o tome. Očekuje se šta će tim povodom preduzeti Ervin Ibrahimović, novi potpredsjednik Vlade u čijem su resoru kapitalne investicije i energetika.

Strateški partner
Ovdje je ključno pitanje ko bi trebalo da bude taj tzv. strateški partner, koji bi za 58 miliona eura preuzeo deset odsto vlasništva u EPCG. Drugo ključno pitanje je zašto bi EPCG, koja je visoko likvidna, i država Crna Gora pristali na to da im deset odsto vlasništva uzme neki ,,strateški partner“ za 58 miliona eura. Nedovoljno čak i za ekološku rekonstrukciju termoelektrane!

Podsjećamo, riječ je o akcijama koje je visokolikvidna EPCG otkupila svojim parama od bivšeg strateškog partnera italijanske A2A, koja je u EPCG 2009. ušla sa 430 miliona eura, a izašla 2017. sa 230 miliona eura za isti paket akcija. Po zakonu, kompanija je dužna da svoje akcije ili proda ili poništi nakon tri godine. EPCG je prvih deset odsto otkupljenih akcija od A2A poništila i na taj način povećala vlasnički udio države.

Poništenje sopstvenih akcija je institut koji se nerijetko koristi kod akcionarskih društava i njegova primjena u praksi može imati više pozitivnih efekata kao što je povećanje tržišne vrijednosti akcije, povećanje zarade po akciji i povećanje dividende, saopštio je Pobjedi rukovodilac sektora za korporativne aktivnosti Komisije za tržište kapitala Draško Malbaški. On je komentarišući najavu prethodne vlade da Elektroprivreda mora da proda 11,8 miliona sopstvenih akcija strateškom partneru do 26. septembra, jer će u suprotnom biti poništene, saopštio da država, odnosno Vlada, kao većinski vlasnik pri izboru odluke najprije treba da ima jasnu viziju daljeg razvoja, potreba i perspektiva poslovanja EPCG.

– Kao neko ko nije akcionar EPCG ne bih se usudio savjetovati druge kako da se brinu o svom vlasništvu, koja je odluka (poništenje ili otuđenje) bolja ili gora. Sa aspekta regulatora važno je da su obje odluke propisane zakonom – kazao je Malbaški Pobjedi.

Prema saznanjima BiznisCG, jedan od mogućih partnera za prodaju akcija je Elektroprivrrda Srbije .

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …