Udarne vijesti

Knežević dolazi sjutra iz Beograda. Ko je kriminalce držao na telefon?

Viši policijski inspektor I klase u Protivterorističkoj jedinici Uprave policije Petar Knežević, policajac kojeg je Vlada Zdravka Krivokapića odlikovala nakon ustoličenja mitropolita Crkve Srbije 5. septembra, postao je predmet hitne istrage Specijalnog državnog tužilaštva i Unutrašnje kontrole MUP-a nakon objave tri audio snimka na kojima se Knežević hvališe da je prije i tokom ustoličenja ,,držao na vezi“ pet kriminalnih grupa širom Crne Gore, te da je raščistio „tu bagru na Cetinju“, misleći na učesnike građanskog protesta.

Iako su mediji objavili audio snimke još u subotu oko ponoći, a javnost dva dana bruji o skandaloznom sadržaju – Knežević se nije oglašavao. Prema saznanjima Pobjede, on je privatno u Beogradu, a na posao bi trebalo da se javi sjutra, kada je prvi radni dan nakon državnog praznika.

Očekuje se da će tada, povodom afere ,,audio snimci“, dati izjavu kolegama, koja će biti proslijeđena Specijalnom tužilaštvu.

U zavisnosti od ishoda istražnih radnji „sprovešće se dalji i odgovarajući postupci propisani Zakonom u odnosu na odgovornost policijskog službenika“, a što, kako je saopšteno Pobjedi iz Uprave policije, „uključuje i posljedice u odnosu na rasporedno rješenje“.

Rečeno nam je i da je direktor UP Zoran Brđanin obavijestio ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića „o radnjama koje se sprovode, a čiji je fokus, shodno procedurama, prvo na identifikaciji i rasvjetljavanju činjenica i okolnosti sadržaja audio snimka navodnog govora“ Petra Kneževića.

Uprava policije će imati što da identifikuje i rasvjetljava, naročito ukoliko se dokaže ono što se sada čini izvjesnim – da glas na snimku jeste Kneževićev.

STIGLA VAM JE POŠTA
Prvi čin drame, koja će svakako dugo potresati Crnu Goru, odigrao se u subotu veče, 30. aprila, kada je građanskim aktivistima Svetlani Pajović-Musić i Aleksandru Saši Zekoviću nepoznati pošiljalac elektronskom poštom dostavio tri audio zapisa koji, ako se ispostavi da su vjerodostojni, ukazuju na protivzakonito djelovanje pomoćnika komandanta PTJ Petra Kneževića.

Preciznije: dokazuju da je on 5. septembra prošle godine, kao jedan od rukovodilaca akcije razbijanja građanskih protesta na Cetinju, sarađivao i komandovao kriminalnim grupama iz više crnogorskih gradova?!

Osim toga, na jednom od snimaka, on građanke i građane okupljene na protestu na Cetinju naziva – bagrom!

Odmah po prijemu pošte, Pajović-Musić i Zeković su se zvaničnim dopisom obratili vršiteljki dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović i dostavili joj materijal koji su primili, zahtijevajući hitnu istragu.

Prema navodima anonimnog pošiljaoca, „snimak br. 1 koji govori o vezi Kneževića sa krim grupama je snimljen u njegovom kabinetu, 7. septembra 2021, dan nakon zloupotrebe položaja i izdaje na Cetinju“.

Ko je i kako snimao Kneževića, za sada nije poznato. Ali jeste sadržaj Kneževićevih stavova koji su uzburkali javnost.

Anonimni pošiljalac napisao je da su do snimka „došli tako što je službenik PTJ I. P. slao ove snimke jednoj od naših Crnogorki u Njemačkoj, vjerujući da je ona Srpkinja iz Crne Gore, pa da se pohvali“.

,,DRŽAO SAM KRIMINALCE NA TELEFON…“

  • …Ja sam držao nikšićku grupu, bjelopoljsku grupu, beransku grupu, novljansku grupu i barsku grupu. Sve kriminalce na telefon – govori, pored ostalog, osoba za koju se tvrdi da je Knežević.

Kaže i kako su mu ti kriminalci govorili: „Krećemo, trebamo vam, krećemo, spremni smo, krećemo… Ne daj Bože, ako ne pušte patrijarha krećemo, ‘oćemo Cetinje da zapalimo danas, da zapalimo Cetinje“.

Preostala dva snimka, kako je naveo anonimni pošiljalac, nastala su „nekoliko dana kasnije, u jednom restoranu u kojem je Knežević bio sa najbližim saradnicima i svojim pulenima“.

Naša svijest, našeg naroda je da smo mi, znači, grešni tu. Mi smo otišli, osvojili smo tamo Cetinje, ne osvojili nego raščistili tamo tu bagru i to završili. Pojavilo se, i tu se pojavi bezbožnika ljudi koji kažu: „Nijeste trebali ovo, nijeste trebali ono“ – govori, kako se tvrdi, Petar Knežević.

Od heroja sa Košara do odlikovanog policajca
Miloš Rakonjac i Petar Knežević nakon nasilne intronizacije mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra prošle godine postali su heroji „srpskog svijeta“. I dobili državno priznanje od tadašnjeg predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Dvojica policajaca su svojevremeno obučavana u Sjedinjenim Američkim Državama, ali su se, kako vjeruju izvori Pobjede iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, nakon smjene vlasti 30. avgusta 2020. godine stavili u službu srpskih i ruskih interesa.

Za Kneževića, sudeći prema njegovim biografskim podacima, nije iznenađenje da mu je Beograd bliži od Cetinja. On je bio jedan od vojnika sa Košara (bitka ondašnje Vojske SR Jugoslavije 1999. godine na Kosovu), na što je izuzetno ponosan. Bio je pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Jugoslavije, a godinama kasnije, u knjizi posvećenoj događajima na Košarama, u autorskom tekstu, pored ostalog, napisao je: „Da je pred nama bio i drugi Kosovski boj, bio bi do zadnje kapi krvi. Pogotovo za nas koji smo bili iz Crne Gore ne bi bilo veće sramote nego da smo odustali“.

Poslije cetinjskih događaja Knežević je za srpski portal Vesti, između ostalog, rekao da je „protivteroristička jedinica MUP-a još jednom pokazala da je uz narod i da radi za dobrobit Crne Gore“.

Posebno oduševljenje Kneževićem medija u Srbiji izazvao je snimak koji se pojavio 5. septembra na kojem se vidi kako on, na straži pred vratima Cetinjskog manastira, kada su se oglasila zvona i najavila da je Mićović ustoličen, premješta pušku iz desne u lijevu ruku i krsti se, kako bi odao počast svom novom mitropolitu.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …