Važna poruka nove ministarke kulture i medija

Iz Ministarstva kulture i medija povodom Svjetskog dana slobode medija poručuju da će zajedno sa svim zainteresovanim stranama, medijskom zajednicom i partnerima iz civilnog sektora, raditi na kreiranju ambijenta za puno ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i slobode medija u Crnoj Gori.

Vlaović poručila da će afirmisati samoregulaciju i pratiti uslove u kojima rade medijski radnici, (Foto: gov.me) Vlaović poručila da će afirmisati samoregulaciju i pratiti uslove u kojima rade medijski radnici, (Foto: gov.me)
“Sloboda medija jedan je od fundamenata modernih demokratskih društava, čiji je kontinuirani napredak jedino moguć kada građani imaju pristup pouzdanim informacijama i mogu donositi informisane odluke”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i nauke.

Kako napominju, dok vrijeme u kome živimo, na žalost obiluje lažnim vijestima i dezinformacijama, a napadi na novinarke i novinare se povećavaju, nezavisno i slobodno izvještavanje medija je važnije nego ikad.

“Ministarstvo kulture i medija izražava punu spremnost da zajedno sa svim zainteresovanim stranama nastavi sve dobre prakse i prevaziđe ograničenja iz ranijeg perioda”, poručila je ministarka Maša Vlaović koja potpisuje saopštenje.

Ističe da posebno zabrinjava sve učestaliji i veliki broj neriješenih slučajeva napada na novinarke i novinare i imovinu medija, pa stoga apeluju na sve aktere ovog važnog procesa da imaju proaktivan pristup u istragama ovih slučajeva.

“Radićemo uz puno uvažanje nezavisnosti i uređivačkih politika, afirmisati samoregulaciju i pratiti uslove u kojima rade medijski radnici, nastaviti sa aktivnostima na izmjenama ključnih medijskih zakona, sa ciljem da pomognemo u izgradnji zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija”, zaključila je Vlaović.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine

Danijela Đurović ostaje predsjednica Skupštine. Većina poslanika je večeras, na tajnom glasanju, bila protiv njene …