Milionski dugovi građana, izvršitelji sve češće opcija

Elektroprivreda je lani ostvarila profit od preko 45 miliona eura, ali istovremeno toj kompaniji samo građani za struju duguju oko dva i po puta više novca. Riječ je ipak, o dugovima koje se godinama gomilaju. I to nijesu sva dugovanja građana. Podgoričani samo za vodu duguju još 3,5 miliona eura. Građani, dugovanja imaju i prema telekomunikacionim operaterima, ali nam iz tih kompanija nijesu željeli da saopšte koliko ti dugovi iznose. Te kompanije, međutim, tolerišu dogovanja samo za jedan ili dva račun. Krajnja mjera naplate u svim slučajevima su izvršitelji.

Samo za struju građani duguju oko 120.219.000 miliona eura Samo za struju građani duguju oko 120.219.000 miliona eura
Kako je Portalu RTCG saopšteno iz EPCG na kraju marta ove godine domaćinstva su za struju dugovala oko 120.218.915 miliona eura. Ipak, taj dug je, kako navode, za više od pet miliona manji u odnosu godinu ranije.

Iz EPCG navode i da što se tiče ukupnih potraživanja za domaćinstava, na 31. marta ove godine ona iznose 180.916.900 eura. Tu su uračunata i dugovanja države za subvencije.

“Ukupno stanje obuhvata i potraživanje po osnovu subvencija za socijalne slučajeve od 548.650 eura, koje potražujemo od Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore. Prije godinu dana, tačnije na dan 31.03.2021. godine, ukupna potraživanja su iznosila oko 184.509.400 eura, od čega se oko 1.891.700 eura odnosilo na potraživanja po osnovu subvencija za socijalne slučajeve, koje smo potraživali od Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

EPCG ima jasna pravila o obaveznom plaćanju računa u, kako kažu, roku od osam dana od dana prijema računa za utrošenu električnu energiju.

Ukoliko se to ne desi u naznačenom roku, EPCG potrošaču može da dostavi upozorenje o obustavi snabdijevanja strujom.

“Ukoliko se u roku od osam dana od prijema takvog upozorenja ne izmire dugovanja, EPCG može da isključi potrošača sa mreže, bez obzira na visinu računa za utrošenu električnu energiju. Iako bi se nalog za isključenje mogao kreirati i nakon samo jednog neplaćenog računa, praksa je takva da se, pri kreiranju naloga za isključenje, uzima u obzir više faktora. Dva ključna su broj neplaćenih računa i visina dugovanja”, poručuju iz EPCG.

Osim isključenja, naplate duga na rate, krajnja mjera koji EPCG sprovodi je naplata putem izvršitelja.
Izvršni postupak se, kako kažu, pokreće podnošenjem predloga za izvršenje nadležnom javnom izvršitelju, uz uslov da je potraživanje izvršnog povjerioca dospjelo, a nije plaćeno.

“Predlozi se podnose svakog mjeseca na osnovu vjerodostojne dokumentacije u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju. Ukupan broj predloga za mjesec mart 2022, iznosio je 1.285, dok je utuženi dug iznosio 744.905 eura”, saopšteno nam je iz EPCG.

Podgoričani za vodu duguju oko 3,5 miliona eura, zastario dug od oko 1,8 miliona.

Iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” saopšteno nam je da po osnovu ispostavljenih računa za utošenu vodu ta kompanija potražuje oko 4.199.000 eura, od čega dug građana iznosi oko 3.530.000 eura, dok od pravnih lica potražuju oko 667.000 eura.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Vojinović: Etapno povećati plate nastavnicima

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović izjavio je večeras da je zahtjev da se …