Udarne vijesti

Milioni tona ukrajinskog žita blokirani, svijet u velikoj opasnosti

Direktor Svjetskog programa za hranu pri Ujedinjenim nacijama (WFP) u Njemačkoj Martin Frick je upozorio da se milioni tona ukrajinskog žita nalaze u lukama koje je ruska vojska blokirala.

Prema njegovim riječima, u kontejnerima se nalazi 4,5 miliona tona žita koje se nije moglo transportovati zbog toga što su morski prolazi nesigurni ili zauzeti. Ukazao je da su neki od prolaza i minirani te da pojedine luke nisu pristupačne.

Ukrajina je i jedan od najvećih proizvođača kukuruza na svijetu. Podaci Ujedinjenih nacija kazuju da je ove godine u ovoj zemlji zasijano 30 miliona tona kukuruza i 25 miliona tona pšenice. Mnoge sjevernoafričke države ovise o ovim ukrajinskim kulturama. Frick je napomenuo da su one hitno potrebne svijetu.

U WFP-u su naglasili da su od početka ruske agresije osigurali hranu za 2,5 miliona tona Ukrajinaca, bez obzira što ova država još ima obilje usjeva. Osim toga, hranu su dopremili u Moldaviju.

Frick je potcrtao da je nužno da se mora transportovati i hrana koja je namijenjena za izvoz iz Ukrajine. Ukazao je da će veći dio svijeta biti pogođen ako se to ne desi.

“Glad se ne smije koristiti kao oružje, ni sa vojnog, ni sa ekonomskog stajališta”, dodaje.

Njemački kancelar Olaf Scholz je također upozorio da postoji mogućnost od izbijanja gladi širom svijeta, prenosi list Guardian.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …