Udarne vijesti

Najveća vrijednost dolara u posljednjih 20 godina. Razlog je iznenađujući

Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla četvrti vikend zaredom, pa je u jednom trenutku dosegnuo najveći nivo u 20 godina jer je sve jasnije da će američki Fed agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbio inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,75 posto, na 102,94 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 103,93 boda, najvišu razinu od 2002. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,9 posto, na 129,70 jena.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura potonula 2,2 posto, na 1,0550 dolara. U jednom je trenutku zaronila na 1,0470 dolara, najniži nivo u više od pet godina.

U cijelom aprilu dolar je prema korpi valuta ojačao 4,8 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak od početka 2015. godine.

To je posljedica signala iz američke centralne banke da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u martu povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova i najaviti plan za smanjenje goleme bilance.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …