Hrvatska treba desetine hiljada sezonskih radnika: Evo kakve su plate

Hrvati očekuju uspješnu predstojeću turističku sezonu s obzirom na to da ćemo se ove godine konačno vratiti ljetovanjima nakon dvije godine pandemijskog lockdowna. Međutim, ovakav razvoj situacije povećava i potrebe za sezonskim radnicima u turizmu.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je u 2019. predpandemijskoj godini tražio 31.547 sezonskih radnika, u 2020. taj broj je bio samo 18.380 s obzirom na to da je riječ o izrazito lošoj godini za turizam, kakva se ne očekuje ove godine.

Najviše su do sada traženi konobari, sobarice, kuhari, čistačice, prodavači, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari i drugo, a očekuje se da će se upravo takva potražnja i nastaviti.

Prosječne plate sezonskih radnika su manje od prosječnih plata u ostatku privrede i, prema informacijama portala MojPosao, kreću se od 4.427 kuna neto (otprilike 550 eura) za sobaricu do 6.306 kuna neto (otprilike 800 eura) za kuhara.

Plate sezonskih radnika u Hrvatskoj
Plate sezonskih radnika u Hrvatskoj

U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj je problem postao nedostatak radnika, a razlog takve tektonske promjene na tržištu je sigurno i iseljavanje Hrvata. Kako piše Index.hr, prvi put u historiji Hrvatske poslodavci više trebaju radnike, nego što radnici trebaju njih. (1 EUR = 7,57 kuna)

“Nakon desetljeća stava poslodavaca ‘ako nećeš ti raditi za ovu plaću, ima ih deset na Zavodu koji hoće’, veću pregovaračku moć su dobili radnici. Sada su oni u poziciji da od poslodavaca mogu zahtijevati bolje radne uvjete”, piše Index.hr.

Biznis.ba

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …