Udarne vijesti

U luci zarobljeno više od 8.000 luksuznih automobila

Zbog uvedenih sankcija u luci Zeebrugge u Belgiji gotovo mjesec dana stoji više od 8.000 novih luksuznih automobila.

Kako pišu strani mediji, radi se o redom luksuznim automobilima koji su još početkom aprila stigli morskim putem iz Azije te je trebalo da budu pretovareni i transportirani u Rusiju. Međutim, u međuvremenu su uvedene postrožene sankcije koje zabranjuju izvoz vozila vrednijih od 50.000 evra. Posljedica je da su brojni skupi automobili ostali zarobljeni u Belgiji.

U pitanju je niz luksuznih modela, od američkog Cadillaca i japanskog Lexusa pa sve do njemačkih premiuma predvođenih u Rusiji posebno poželjnim Mercedesom. Osim automobila, u luci se nalazi i druga roba koja je ostala zaglavljena zbog sankcija. Do sada je zaustavljen promet oko 1.100 kontejnera prema Rusiji, tvrde neimenovani izvori iz lučke uprave.

Kad su pak automobili u pitanju, pretpostavlja se da će biti transferirani na druga tržišta. “Automobili će vjerovatno ostati ovdje dok ne pronađu kupce na drugim tržištima. Ne znamo ko su kupci u Rusiji ni u čijem su trenutno vlasništvu. Ovdje ima prostora za 10.000 vozila”, rekao je Marc Adriansens, direktor lučkog terminala za prekrcaj automobila, prenio je Index.

Zeebrugge je jedna od najvećih evropskih luka za pretovar i transfer vozila s godišnjim prometom od čak dva miliona vozila i parkirnim prostorom za 210.000.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …