Štrajk policije ako ne vrate zarade

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ostavljen je rok od dvadeset dana da vrate iznos za koji su umanjili zarade zaposlenima u tom resoru, ili će se suočiti sa štrajkom službenika Uprave policije.

Aprilska zarada pojedinim policajcima umanjena je za 30 a nekima i za više od stotinu eura. Tvrde da ih prethodno niko nije obavijestio o novom načinu obračuna.

To je učinjeno na osnovu “nezvaničnog mišljenja” Odbora za praćenje, primjenu i tumačenje Opšteg kolektivnog ugovora, koje je 18. aprila MUP-u proslijeđeno iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Prema dokumentaciji u koji su Vijesti imale uvid, iz resora kojim je do prije dva dana rukovodio Sergej Sekulović, 11. aprila je od ministarstva na čijem čelu je bio Jakov Milatović, traženo mišljenje – da li staž ostvaren na osnovu beneficija ulazi u minuli staž prilikom obračuna zarada.

Upravo po tom osnovu policajci su prije dva dana izgubili dio zarade.

Prethodno iz MEK je 18. aprila kabinetu Sekulovića odgovoreno da je za davanje mišljenja nadležan Odbor, ali da će im, pošto su u zahtjevu napisali da im je odgovor hitan, dostaviti pređašnje “nezvanično mišljenje”.

U prepisci, MUP-u je iz MER sugerisano da, iako se radi o tumačenju dostavljenom putem elektronske pošte, smatraju da po njemu treba postupiti i da bi dobijanje zvaničnog mišljenja prouzrokovalo blago kašnjenje pri isplati zarada.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, iz MUP-a su 27. aprila u poslepodnevnim časovima naložili službi računovodstva da naprave nove obračune, sa umanjenom zaradom.

Policajci su o tome “informisani” tek kada su primili platu…

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja poslata u četvrtak.

Sastanak i upozorenje
Zbog umanjene zarade, čelnici Sindikata UP juče su se sastali sa novim ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem, a potom i održali konferenciju za medije sa koje su poručili da će se izboriti za vraćanje umanjenog dijela zarade.

Predsjednik Sindikata UP Mladen Šuškavčević kazao je da je toj organizaciji nije ostavljen prostor da djeluje i zaštiti prava zaposlenih, jer su ih tek dan prije isplate zarade informisali o novom načinu obračuna.

Član Glavnog odbora Sindikata UP Željko Pejović istakao je da su tek juče saznali da je resorno ministarstvo oko načina obračuna mailovima komuniciralo sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Tvrdi i da je MUP-u iz MEK stiglo upozorenje “da se zarade umanje ili aprilska plata neće biti isplaćena”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

MANS protiv usvajanja rebalansa budžeta

NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora pozvala je poslanike da ne usvoje rebalans budžeta kojim …