Udarne vijesti

Bitkoin postaje službena valuta u ovoj državi. To je veliko iznenađenje

Centralna Afrička Republika odobrila je bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i time postala druga država u svijetu koja je to učinila.

Zastupnici u Parlamentu su jednoglasno izglasali usvajanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, a ovaj potez komentariše se kao jedan od “najhrabrijih i najvizionarskih u svijetu”.

Prije njih to je uradio samo El Salvador još u 2021. godini, a potez su tada kritikovali mnogi ekonomisti, uključujući i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je naveo da se povećava rizik od ekonomske nestabilnosti.

Centralna Afrička Republika je inače jedna od najsiromašnijih u svijetu, ali je bogata dijamantom, zlatom i uranom. Decenijama je zahvaćena sukobila, a blizak je i ruski saveznik.

Ono što je zanimljivo u njihovoj odluci jeste da je za korištenje bitcoina i trgovanje istim potreban internet, a u ovoj državi je prema podacima iz 2019. samo 4 posto ljudi imalo pristup internetu.

U Centralnoj Afričkoj Republici službena valuta je inače centralnoafrički franak, a sada će tome dodati i kriptovalutu bitcoin.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …