Udarne vijesti

Otvaranje auto-puta kasni zbog vode i struje

Prva dionica auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa bi mogla biti puštena u probni rad, ali samo ako su obezbijeđeni uslovi za bezbjedan saobraćaj, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u čijoj je nadležnosti državna komisija za uporedni tehnički pregled radova na auto-putu. Predstavnici tog resora nijesu odgovorili kada bi se to moglo desiti, ali su rekli da se ,,pozitivni signali u tom smislu ovih dana mogu registrovati iz više nezvaničnih izvora“. Govoreći o uslovima za bezbjedan saobraćaj, naveli su da bi bilo nedopustivo da se auto-put pusti u funkciju ako ne bi bila izvedena konekcija na vodu i struju i omogućen rad mašinske opreme i jasna signalizacija.

Prema onome što se da vizuelno ocijeniti, građevinski radovi su skoro završeni. Brinu, međutim, konekcije na vodu i struju, gdje se prepliću ingerencije izvođača radova CRBC i domaćih firmi, za koje je nadležan upravljač projektom Monteput, koji istovremeno vrši i nadzor nad ovim radovima. Ove pozicije bi morale biti urgentno realizovane, a funkcionalne probe, kontrolno ispitivanje mašinske opreme i instalacija će diktirati mogućnost puštanja u saobraćaj – kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće puštanje u probni ako svi radovi ne budu završeni, iz Ministarstva su istakli da je odlučujuće mišljenje komisije za tehnički pregled „koju čine eminentni stručnjaci iz različitih oblasti koje su vezane za izgradnju ovog složenog infrastrukturnog objekta“.

  • Govoreći o egzekuciji ili izvođenju radova u savremenim evropskim propisima, to podrazumijeva sve neophodne radnje počevši od studija izvodljivosti, izrade projektne dokumentacije, same izgradnje, nadzora, tehničkog pregleda i odluke investitora da se jedan složeni inženjerski objekat pusti u rad. Jasno je da neke od posljednjih aktivnosti mogu ostati kratkotrajno i djelimično nezavršene, ali ako su članovi komisije uvjereni da je izgrađeni objekat siguran i pouzdan, ovo prelazno rješenje puštanja u probni rad može biti korisno – tvrde iz Ministarstva.

Iz tog resora navode da je komisija za uporedni tehnički pregled do sada obavila svoj dio posla, skoro u istom procentu kao i izvedeni radovi na prvoj dionici auto-puta. Pojasnili su da u nadležnosti ove komisije nije odluka o puštanju u probni rad, već da ona, na osnovu tehničke ocjene ispunjenosti projekovanih zahtjeva, predlaže investitoru tu mogućnost. Isto važi i za davanje upotrebne dozvole.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …